Oktatás

2023.03.31. 13:23

A 21. századi óvodai nevelés eszközét mutatták be Hajdúszoboszlón

A Blum programot, melyet Bácskai Márta talált ki, regionális szakmai napon mutatták be a hajdúvárosban.

Befáslizták a plüss nyuszi fájós lábát. Az apróságok féltő gonddal, csendben adogatták körbe egymásnak, mígnem visszaérkezett Németiné Deák Éva Blum-óvodapedagógushoz. – Szerintetek eljutott hozzá a szeretetetek? – kérdezte. – Igen! – hangzott a válasz kórusban a hajdúszoboszlói Liget Óvoda Méhecske csoportjában.

Lenyűgözve figyelték a pedagógus szakemberek és a program alapítói a Méhecske és a Cica csoport kisgyermekei és az óvodapedagógusok egymásra hangolódását azon a regionális szakmai napon, melyet a hajdúszoboszlói Liget tagóvoda rendezett a náluk is több éve alkalmazott Blum program bemutatására. Új csodákat fedeztek fel az ovisok, a tapasztaltak, meg a felnőttek a március 30-i nevelésszakmai délelőttön. Többek között Debrecenből, Téglásról, Kabáról, illetve helyből is érkeztek a program iránt kíváncsian érdeklődő pedagógus szakemberek. – Ez a program megszínesíti gyermekeink mindennapjaink, és biztosítja fejlődésüket – hangzott el.

Blum program, oktatás, óvoda, Hajdúszoboszló
Élvezték a gyerekek a foglalkozást 
Forrás: Tibai Irma

Sokkal nagyobb odafigyeléssel

A régiós találkozó célja a kapcsolatteremtés, kapcsolatfelvétel – hangsúlyozta Nagy Marianna, a nyolc szoboszlói tagóvodát magába foglaló Hajdúszoboszlói Egyesített Óvoda vezetője. – Voltaképp ugyanazt tesszük, mint eddig, csak „blumosabban”, tudatosabban, sokkal jobban odafigyelve a gyermekek személyiségének a fejlődésére és arra a kibontakoztatásra, amire nagyon nagy szükség van – tette hozzá dr. Papp Zoltánné, az intézmény helyettes vezetője. Jelenleg ő és mellette még Németiné Deák Éva, a Liget óvoda munkatársa, valamint Csiki Emese, a Cica csoport vezetője rendelkezik ezzel a képesítéssel.

A Blum programot Bácskai Márta találta ki, akinek a nagyapja a hazai amatőr színjátszás egyik megalapítója volt. Mára nagykorúvá vált a különböző szakemberek által összeállított és fejlesztett program. Ma Bluming, azaz virágzás elnevezéssel szervezik ezeket a továbbképzéseket. A Blum szakemberei most látogatóba érkeztek, hogy a gyakorlatban is megkapják a visszacsatolást. – Az a célunk, hogy a felnőttek, tehát mindazok, akik a gyereknek a közelében vannak, a gyerekkel foglalkoznak, legyenek jól a bőrükben, legyen kellő önismeretük, önreflexiójuk és tulajdonképpen merjenek jól élni, merjenek kiteljesedni, merjenek az érzelmeikhez, a kreativitásukhoz kapcsolódni. 

Azt látjuk, hogy van egy transzferhatás. Hogyha a felnőtt jól van, akkor szinte automatikus, egyébként a kutatóink is ezt vették észre, hogy a gyerek is sokkal jobban lesz a bőrében

– fogalmazta meg a lényeget az alapító.

A Blum programról, sőt a nyolc helyi óvodában folyó szakmai munkáról elismeréssel szólt dr. Kovács Gergely alpolgármester, aki most is eljött megnézni a bemutató foglalkozásokat, s aki rendszeres látogatója a városban az ovis programoknak a fenntartó önkormányzat képviseletében. 

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában