Jó társaság

2023.03.05. 12:41

A lovaglás élménye a fontos – nem a teljesítmény

Hagyományos és angol boxos istállók mellett szabadban pihenő lovak, friss levegő, napsütés, csönd fogad bennünket a téglási Lodoren lovardában.

Forrás: Kerekes-Bíró Éva

A nyugalom szigete – gondolhatnánk az első benyomásaink után. Rövidesen kiderül, hogy nagyon is intenzív élet kezdődik itt, az abrakos helyiségből kilépve a tulajdonos, Szabó Sándor a kezdődő edzésről tájékoztat, és bemutatja a lovardát.

Szinte tündérmesébe illően, négy évvel kezdődött az építkezés, egyszerűen azért, mert a Szabó gyerekek: Enikő és Dorina szeretik a lovakat, szeretik a lovaglást, és minden munkát körülöttük. – Miattuk lett ez a lovarda – nyomatékosítja az édesapa –, miattuk fejlesztünk folyamatosan, de minden gyereknek szeretném megadni a lehetőséget, hiszen én is szerettem gyerekkoromban lovakat. 

– Ez a természetes vonzalom a Szabó családban apáról fiúra szállt, de ilyen komoly szintre most emelkedett. Két éve nyitottunk az oktatás felé, mert hihetetlen nagy igény volt rá, a téglási és környékbeli lovagló közösség hívta életre, és szereti annyira, hogy ma már edzővel versenyekre készülnek. 

– Az elsődleges cél, hogy megszeressék a gyerekek a lovakat, ezért itt megtanítjuk a körülöttük elvégzendő munkát is, együtt leápoljuk a lovakat, kikeféljük, megfésüljük, az alomtörmeléket a patájából kikaparjuk, felszerszámozzuk – tudjuk meg Bernáth Krisztina edzőtől, aki elmondja, hogy a legfontosabb a kötődés kialakítása, ami a lovak gondozása során lesz teljes, hiszen így tapasztalják meg a gyerekek, milyen fontos a tisztelet, és alázat a lovas és ló között. 

A térség több településéről járnak ide, Téglás rendkívül jó földrajzi adottsága miatt a két megyeszékhelyről is. A gyerekeknek minden tevékenységgel sikerélménnyel gazdagodnak, edzőként nagyon fontosnak tartom a dicséretet, ez a pedagógiám egyik alappillére. Bármilyen korosztály jöhet, a piciknek 3,5 éves kortól lóhoz szoktatással kezdjük a foglalkozást, például mielőtt felültetnénk, kivezeti a gyerek a pici pónit. Komolyabb edzés 5 éves kortól kivitelezhető, de a kezdőkkel minden esetben egyenként foglalkozunk futószárral, akik haladóbbak, nekik 3-4 fős szabadszáras foglalkozást tartok – részletezi az edző. 

Több mint 10 lóval folynak az edzések, tipikusan pici pónival, nagyobb pónival, kisebb és nagyobb lóval. Előzetes szakmai beosztás alapján ülnek a gyerekek, a számukra „kiírt” lóra, mindenki lovagolhat minden típusú lóval, a lényeg, hogy a tudási szintjének megfelelő lovat kapja. Az edzés előtt 20-30 perccel megérkezik, aki lóra szeretne ülni, mert ennyi idő kell egy ló felkészítéséhez, és aztán kezdődhet a sport, a tanulás, a felkészülés versenyekre. – Másik fő célunk, hogy szabadidős lovasversenyeken vegyenek részt az itt lovagló fiatalok, ez az alapköve az összes lovas sportágnak – hangsúlyozza az édesapa, és büszkén tesz hozzá lányai eredményei közül néhányat: például tavaly Enikő 7 évesen regionális bajnok lett, Dorina pedig 2022-ben regionális díjugrató bajnok és megyei második.

– Természetesen mindemellett szívesen látjuk azokat is, akik csak ki szeretnék próbálni a lovat, szívesen látjuk az óvodai és iskolai csoportokat, nyáron táborokat szervezünk nekik, hiszen a szülők nagyon hálásak, amiért itt egy másik életet tapasztalhatnak meg a gyerekeik. Nem nyomkodják az okostelefont, nem ülnek a számítógép vagy a TV előtt, hanem friss levegőn vannak, jó társaságban és minden perc élmény számukra, mert itt sokkal fontosabb, hogy jól érezzék magukat, mint az, hogy rástresszeljenek a teljesítményre – vallja Krisztina.

KBÉ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában