Örömhír

2023.03.02. 12:27

Krokodilfarka van, de nem krokodil: új lakó költözött a Debreceni Állatkertbe

Hazánkban egyedülálló ritkaságok költöztek a Zoo Debrecen új bemutatójába a vadvilág világnapja alkalmából.

Forrás: Zoo Debrecen

Debrecen állatkertje rendkívüli örömhírrel szolgálhat az egyik legjelentősebb természetvédelmi világnapra készülve, ugyanis vendégei a március 3-tól 5-ig tartó tematikus programsorozat mellett a természetben fokozottan fenyegetett és hazai állatkertben most először látható krokodilfarkú bütykösgyíkokat is megcsodálhatják újonnan megépült bemutatóhelyükön – adta hírül a Nagyerdei Kultúrpark. A Bécsi Állatkertből érkezett hím és két nőstény hosszas előkészítő munkát követően február 24-én érkezett a Gibbonházban kifejezetten nekik kialakított, buja trópusi növényzettel gazdagított terráriumba, és a remények szerint idővel tenyészcsapatként járulnak majd hozzá e különleges faj megőrzéséhez.

A Kína délkeleti és Vietnám északi részén fekvő hegyvidéki esőerdőkben őshonos krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus) nemzetségének egyetlen ma élő képviselője. Nevét arról kapta, hogy farkán a krokodilokéhoz hasonlóan két sor kiálló pikkely fut végig. Idejének legnagyobb részét a fák ágain tölti prédára lesve, de kiváló úszó, így előszeretettel vadászik a vízben is gerinctelenekre vagy kisebb gerincesekre. A párzási időszakot leszámítva magányosan él, és erősen territoriális. Különlegessége, hogy a nőstények elevenszülők, az általuk világra hozott utódok pedig születésüktől fogva önállóak.

Debrecen, állatkert, Debreceni Állatkert, krokodilfarkú bütykösgyík
Forrás: Zoo Debrecen

Élőhelyének drámai mértékű fogyatkozása, valamint az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt a faj 2014 óta veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, továbbá helyet kapott az idén március 3-án 50 éves washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletében. Az ember okozta fenyegető tényezők közül kiemelkedik a pálmaolaj-ültetvények miatti erdőirtás, amelyre a debreceni kert külön felhívja majd a figyelmet az új jövevények bemutatóhelyéhez készített tájékoztatórendszerrel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában