Ajtót nyitnak a múltra

2023.03.09. 13:22

Debrecen épített örökségének felbecsülhetetlen értékei elevenednek meg a képeken

Kirakatkiállításon fedezhetjük fel a 19. századi jellegzetes cívis épületeket és kapuikat.

Papp László polgármester is megnézte a kiállított képeket

Forrás: Czinege Melinda

A városban jelenleg a Piac utca 70 és 72 szám alatt a legmagasabb az egy négyzetméterre eső kapuk száma. Itt, egy nagy üvegfelületű üzlethelyiségben nyílt meg csütörtökön a Cívisházak rejtett kincsei című kirakatkiállítás. A Cívis Ház Zrt., valamint a Városvédő és -szépítő Egyesület közös projektjének első eleme, e tárlat 16 kiemelt tablón mutatja be Debrecen épített örökségének felbecsülhetetlen értékeit, a jellegzetes fakapukat és azokat az ingatlanokat, melynek őreiként szolgálnak az 1800-as évek óta. További két tablón 106 másik fakapuról látható fotómontázs. A tárlat anyaga válogatás Harangi Attila építész – a diplomadolgozatához használt – gyűjtéséből.

– Nem tudunk eleget beszélni Debrecen épített örökségének védelméről. A dinamikus gazdasági fejlődés során az ingatlanfejlesztő szándékok sokszor ellentmondanak a város épített értékeket mentő törekvésének – mondta Papp László. A polgármester beszélt arról, hogy az együttműködés is bizonyítja, számítanak a városvédő egyesület szakmaiságára, javaslataira. Elhangzott, a Főépítészi Irodán jelen pillanatban is számos cívisház helyi védettséget megalapozó döntésén dolgoznak, ahogyan tették a városvezető javaslatára 2020-ban a Péterfia utcai épületek kapcsán. A folyamatot akadályozza, hogy a legtöbb esetben magántulajdonban lévő ingatlanok használhatóságát korlátozzák ezek a döntések.

Forrás: Czinege Melinda

Erdei Edit, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója kiemelte, az egyesülettel régóta jó kapcsolatot ápolnak. Terveik szerint az együttműködésük eredménye legalább három alkalommal megmutatkozik idén. A kirakatkiállítás nyitányán már meghirdették a következő közös tematikus tárlatuk alapját képező Egymásba kapaszkodva című fotópályázatot. Óvárosi sétákra csábítják a debreceni középiskolásokat azzal, hogy régi, díszes zárlapokkal rendelkező kapukilincsek fotóit várják május 15-ig a [email protected] címre.

Kovács Imréné, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnöke, valamint a szervezet alelnöke, Pataky Emőke építész, műemlékvédelmi szakmérnök azt hangsúlyozta, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni a múlt értékeinek továbbéltetésére. Jórészt a lakókon, tulajdonoson múlik, hogyan folytatódik egy-egy ingatlan 19. században kezdődött története. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában