Vármegyei közgyűlés

2023.03.31. 12:40

Előrelépés lehet a 4-es számú főút Debrecen és Hajdúszoboszló közötti sávbővítésében

Péntek délelőtt ülésezett a vármegyei közgyűlés.

Ülésezett a vármegyei közgyűlés

Forrás: Molnár Péter

Soron következő ülését tartotta a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés március 31-én, délelőtt a debreceni Vármegyeházán. A testület tagjai hét napirendi pontot tárgyaltak, mint például a Hajdú-Bihar Vármegye Integrált Területi Programja 2021-2027 című dokumentum módosítását, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának változtatását, az előző évi költségvetés technikai jellegű módosítását, valamint egy stratégiai együttműködési megállapodást a Takarékbank Zrt-vel. Az interpellációk között pedig szó esett a 4-es számú főút sávszélesítéséről is.

A lejárt határidejű határozatokról, a megtett intézkedésekről szóló napirend elfogadását követően Czapp Zsuzsanna, a vármegyei hivatal Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztály csoportvezetője ismertette a Hajdú-Bihar Vármegye Integrált Területi Programja 2021-2027 című dokumentum módosításait. Egyebek mellett arról tájékoztatott, hogy a 4 és 5 számjegyű, állami tulajdonban lévő közutak, a köznevelési infrastruktúra és az egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztésére szánt források esetében további százalékos korlátokat írtak elő.

Debrecen vármegye közgyűlés Czapp Zsuzsanna haon
Czapp Zsuzsanna, a vármegyei hivatal Fejlesztési, Tervezési és Stratégiai Osztály csoportvezetője
Forrás: Molnár Péter

 – Hajdú-Bihar vármegye egyeztetéseket folytatott a Magyar Közút vármegyei igazgatóságával. A Miniszterelnökség kérésére az állami közutak kezelője felülvizsgálta a korábbi két nyertes projektjének műszaki–szakmai tartalmát, hogy megfeleljen a szükséges feltételeknek; ugyanezek a folyamatok a többi vármegyében is lezajlottak. Jelenleg országosan a 4 és 5 számjegyű, állami tulajdonban lévő közutak hatályos Támogatási Szerződéseitől való elállás van folyamatban, és az év első felében várható, hogy a módosított műszaki–szakmai tartalomnak megfelelően benyújtják a támogatási kérelmeket – mondta.

Szólt arról is, hogy 2022. tavaszán megtörtént az ESZA+ – ERFA források közötti átcsoportosítás. 

A köznevelési infrastruktúra fejlesztésre akkor a vármegyei keret 80 százalékát kellett a kiemelt kedvezményezett, vagyis a Tankerületi Központok számára allokálni. A Miniszterelnökség jelenlegi iránymutatása alapján a százalékos korlát mértékét minimum 90 százalékosra szükséges emelni. 

Nem állami fenntartóként az egyházak vagy nemzetiségi önkormányzatok lesznek jogosultak támogatási kérelmek benyújtására, míg települési önkormányzatok, mint tulajdonosok továbbra sem pályázhatnak, illetve magán oktatási intézmények sem támogathatóak. Tóth József (DK) képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy a források helyi szintű felhasználásának tervezésébe a mostaninál nagyobb beleszólást kellene engednie a kormányzatnak a megyei és települési önkormányzatok részére. Mint fogalmazott, az irány jó, de ezt tovább kellene még bővíteni.

Debrecen vármegye közgyűlés Tóth József haon
Tóth József (DK) hozzászólása
Forrás: Molnár Péter

Új elemek

A folytatásban kérdések és hozzászólások nélkül a közgyűlés elfogadta a saját Szervezeti és Működési szabályzatáról szóló rendeletét, a költségvetési rendeletének technikai jellegű módosítását, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. elnevezésének változtatását, mely utóbbiba a „Megyei” helyett a „Vármegyei” szó került. A folytatásban Korbeák György, a szervezet ügyvezetője idei üzleti tervükkel kapcsolatban elmondta, bevételi oldalon mintegy 15 millió forintot irányoztak elő. 

A fejlesztési ügynökség a korábbi években lépéseket tett rendezvények, táborok szervezésére. Az üzleti tervbe új elemként került az, hogy az önkormányzatoknak, projektmegvalósítóknak szervezünk rendezvényeket. Egy másik újdonság pedig a TOP Plusz belterületi útfejlesztések pályázataihoz kapcsolódik, amelyekbe, mint konzorciumi tag lépnénk be a helyhatóságok mellé

 – mutatta be.

A közgyűlés tagjai köszönetüket fejezték ki a fejlesztési ügynökség munkatársainak a munkájukért, tolmácsolva a településvezetők véleményét, mely szerint elégedettek a hiánypótló, gyors és szakszerű tevékenységgel. Végül elfogadták egy stratégiai együttműködési megállapodás megkötésének javaslatát a Takarékbank Zrt-vel. 

Ennek lényege, hogy a pénzintézet a települési önkormányzatok számára a gazdaságos működésében, az energetikai és zöld fejlesztések elindításában, valamint az ezekhez kapcsolódó pénzügyi források megszerzésében nyújt szakmai segítséget.

Az interpellációk között ismételten felmerült a 4-es számú főút Debrecen és Hajdúszoboszló közötti mintegy 12 kilométeres sávbővítésének jelenleg felfüggesztett beruházása. 

A szükséges egyeztetések megtörténtek az Építési és Közlekedési Minisztériumban, amely kapcsán a jövőben egy közös bejelentést teszünk, pozitív hírekről tudunk majd beszámolni. Ennek bővebb kifejtésére viszont jelenleg nincs felhatalmazásom

 – hangsúlyozta Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában