Étkeztetés

2023.03.27. 11:30

A Hungast bevezeti a húsmentes pénteket az iskolákban is

A húson kívül húskészítmények sem szerepelnek az étlapon, ami vonatkozik a tízóraira és az uzsonnára is.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Az általános iskolákban bableves és sajtos-tejfölös spagetti, kakaós tejbegríz és mandarin, krumplikrémleves és rántott sajt (rizzsel, tartárral) vagy épp hamis gulyás és káposztás tészta – többek között ezeket a leves-főfogás párosításokat kínálja ebédre a közétkeztetésben áprilistól heti egy napon a Hungast, bevezetik ugyanis a húsmentes pénteket. A húson kívül húskészítmények sem szerepelnek az étlapon, ami vonatkozik a tízóraira és az uzsonnára – azon gyerekek, akiknek a szülei ezekre az étkezésekre is előfizettek, áprilisban főtt tojást, többször tojáskrémet és almát, valamint joghurtot, kockasajtot, kiflit kapnak - írta meg a Cívishír. 

Az ország 19 vármegyéjében napi 200 ezer adag ételt szolgáltató Hungast honlapján azt írja, Magyarországon a közétkeztetésben havonta felhasznált húsmennyiség előállítása annyi szén-dioxid-termeléssel jár, mint ha háromszáz(!) alkalommal körbeautóznánk a Földet az Egyenlítő mentén. Többek között erre a sokkoló adatra próbál választ adni a Hungast húsmentes péntek kezdeményezésével, amit a Magyar Természetvédők Szövetsége is támogat.

Kitértek rá, a modern kor összetett kihívások elé állítja a környezetvédelemre is odafigyelő szolgáltatókat.
Az egyébként is intenzív hústermelés folyamatos növekedése egyre károsabb hatással van a környezetünkre. A megművelhető területek nagy részét a húsipar használja, ezzel pedig a legfőbb felelőse a mezőgazdasági tevékenységekhez köthető éghajlatváltozásnak, amit az iparág vízfogyasztásának mértéke, víz- és levegőszennyezése okoz. A közétkeztetésben is gyakran használt csirke-, valamint sertéshúsok termelése során egy kilogramm hús körülbelül hat-hét kilogramm szén-dioxid kibocsátást jelent a környezetünk számára, valamint több száz liter ivóvizet, ugyanennyi tömegre számítva – írják.

A Hungast tájékoztatása szerint szakvélemények alapján akár már heti egy húsmentes nap bevezetésével is jelentős lépést lehet tenni a környezeti ártalmak csökkentésének irányába, ezért a cégcsoport – dietetikus szakembereik véleményének kikérése után, a Magyar Természetvédők Szövetségének támogatásával – úgy határozott, hogy 2023 áprilisától heti egy alkalommal bevezetnek egy húsmentes szolgáltatási napot, amikor sem a fő-, sem pedig a kisétkezések nem fognak tartalmazni húst, vagy húskészítményeket. Hangsúlyozták, a menüket más állati eredetű fehérjeforrással teszik majd teljessé.

BCSH

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában