Vármegyei körkép

2023.02.11. 11:30

Nem hagyják magukra a rászorulókat a hajdú-bihari települések

A helyhatóság mellett a szociális szolgálatok és a nemzetiségi önkormányzatok is figyelnek a lakosokra.

A hideg napok beköszöntével a tüzelő is kardinális kérdéssé válhat a szegényebb háztartásokban

Forrás: illusztráció / MW-archív

Az elmúlt napok időjárása már inkább emlékeztetett a télre. Február első hétvégéjén havazott, napok óta pedig 0 fok alatt tartózkodik a hőmérő higanyszála az éjszakai órákban. Az ország egyes területein néhány napra vörös kódot is kiadtak. A háború okozta gazdasági nehézségek, az elszabaduló élelmiszer- és energiaárak az eddigi évekhez viszonyítva több embert kényszerítettek takarékoskodásra, de sajnos vannak olyanok is, akik hónap végére már nem jönnek ki az adott havi keretből a megnövekedett rezsiköltségek miatt.

A vármegye önkormányzatainál érdeklődtünk, hogyan tudnak segíteni a lakosok nehéz helyzetén ezekben az időkben.

– A Nyíradonyi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központ, valamint a helyi roma nemzetiségi önkormányzat is folyamatosan figyelemmel kíséri a helyi rászorulók életkörülményeit. Ha valakinek segítségre van szüksége, például elfogyott a tüzelője vagy anyagi támogatásra szorul, akkor rajtuk keresztül is fordulhat az önkormányzathoz - tájékoztatott megkeresésünkre Tasó Béla, Nyíradony polgármestere. Kérdésünkre elmondta, egyelőre nem tapasztalni, hogy az előző évekhez képest többen keresnék a helyhatóságot rendkívüli életkörülményeik miatt. Amennyiben szükséges, minden bajbajutottnak segítenek. A városvezetőtől megtudtuk, kötelező valamennyi településen melegedő kijelölése tartós hideg esetén, vagy például olyan esetekben, amikor egy busz robban le a hóesésben, és az utasoknak átmeneti pihenőhelyet kell biztosítani. Az ilyen helyzetekre előre kijelölt helyszínek listáját folyamatosan frissíti hivatalos oldalán a katasztrófavédelem.

Extra tűzifát is kaptak a lakosok

– Tartós hideg esetén központi melegedőt kell kijelölnünk, de természetesen, ha igény van, vagy valaki ilyen segítségért folyamodik, segítünk. Szerencsére erre ebben a fűtési időszakban még nem volt példa itt Sárándon - árulta el kérdésünkre Dézsi András polgármester. A Belügyminisztérium támogatásából idén 4,2 millió forint értékben szállítottak ki 1-1 köbméter szociális tűzifát a település rászorulóinak. A polgármester elmondta, nem jellemzőek a rendkívüli helyzetek, az elmúlt évekhez képest nem növekedett az igény tüzelőre vagy egyéb támogatásra. Ilyen esetekre van az önkormányzatnak Szociális és Egészségügyi Bizottsága, amely dönt a szükséges és megfelelő támogatásokról.

Extra tűzifát egyelőre nem igényelt senki, szerencsére mindenki fel tudott készülni az idei télre. Február 1-vel pedig két fővel elindult a tanyagondnoki szolgálatunk. Különböző munkákkal - például fahasogatás, jégtörés, időseknek gyógyszerkiváltás, bevásárlás - segítik a rászoruló lakosainkat

– tette hozzá.  

Veszélyhelyzet esetén a hajdúszováti Család- és Gyermekjóléti Szolgálat klubterme és a község művelődési háza is rendelkezésre áll. Váradi Jenő polgármester megkeresésünkre elmondta,

tapasztalataik szerint idén kicsivel többen fordulnak az önkormányzathoz segítségért. Decemberben a pénzbeli támogatások, míg januárban a tüzelők iránti kérelem volt a jellemzőbb.

– Karácsony előtt négy-négy mázsa tűzifával támogattunk 280 helyi családot. Január 10. és február 15. között pedig 10-10 mázsa szociális tüzelőt osztunk ki 620 család részére - közölte a településvezető.

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában