Helyi közélet

2023.02.02. 11:42

Nem kevés fejtörést okoz Polgáron az idei költségvetés összeállítása

A 2022-es év történéseiről és a várható beruházásokról is kérdeztük Tóth József polgármestert.

Tóth József polgármester

Forrás: Molnár Péter

Kihívásokkal, lemondásokkal tarkított évet zárt Polgár, azonban a megtett intézkedések hatása a következő év tervezésére is jelentős terheket ró a városvezetésre. Az energiaválság következtében több önként vállalt feladatáról is le kellett mondania az önkormányzatnak, hogy költségvetését a megfelelő mederben tudja tartani.

– Az elmúlt évünket egyfajta kettősség jellemezte: a koronavírus-járvány elleni intézkedés részeként az év első felében az önkormányzatok nem emelhették a fizetős szolgáltatásaik árait és újakat sem vezethettek be. Úgy kellett a felmerülő többletköltségeinket viselnünk, hogy azt nem tudtuk továbbhárítani. Tehát a költségvetésünknek lett egy olyan szakasza, amikor a kiadásainkhoz nem tudtunk megfelelő arányú bevételt párosítani – mondta a Hajdú Online megkeresésére Tóth József polgármester. Ehhez jött ősztől az egész Európát sújtó energiaválság és a tervezettnél jelentősebb mértékű infláció, mely szintén a város kiadásait mélyítette. 

Szeptembertől kezdődően nekünk is meg kellett tennünk a szükséges intézkedéseinket. Sajnos, a legtöbb intézményünk gázfűtésű, így többet is egy épületbe kellett összevonnunk, működésüket korlátoznunk

 – mondta a polgármester. A szociális intézmény a városháza épületébe költözött, a művelődési házban pedig csak néhány iroda maradt használatban, azért, hogy az óvoda gázellátása megfelelően biztosított legyen.

20230124 PolgárTóth József, Polgár polgármestere Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló haon
Egy sportparkot is kialakítottak tavaly  
Forrás: Molnár Péter

A kormányzat kérésére Polgár is bemutatta a megtett energiahatékonysági, költségcsökkentő intézkedéseit. Mintegy 38 millió forint támogatási igényt nyújtottak be. Ehhez olyan önként vállalt feladatok feladását vállalták, mint a rászoruló lakosoknak indított tüzelőanyag-támogatás, vagy a 30 év alatti fiatalok első lakáshoz jutást támogató konstrukció. – Megtettük ezeket a szigorú intézkedésünket, de nagy csalódottság volt számunkra, hogy a megalapozottan kért 38 millió forintos támogatásnak csupán töredékét, kicsivel több mint fél millió forintot ítéltek meg részünkre – emelte ki Tóth József.

A fejlesztések terén pozitív év körvonalazódik

– Egyik nagy kihívásunk volt a kerékpárút-programunk utolsó előtti ütemének a lezárása, ami novemberben szerencsére megtörtént. Mintegy tíz évvel ezelőtt vállalta a városvezetés, hogy elkészíti a Polgár és Tiszaújváros közötti tervezett kerékpárút Hajdú-Bihar vármegyei szakaszát – mondta a polgármester. 

Egy másik pályázatukat azonban át kellett ütemezniük, ugyanis a Polonkai-ház felújítására nyert 30 millió forint a jelenlegi építőanyagárak mellett már nem elegendő. – Úgy döntöttünk, hogy az önerőre szánt összeget inkább a dolgozóinknak adjuk és az inflációs hatás tompítására két alkalommal, átlagosan 100-100 ezer forint egyszeri juttatásban részesítettük őket – tette hozzá Tóth József. Mindezek mellett megújult a sportpálya és annak létesítményei, kialakítottak egy sportparkot és a kempingben egy közösségi teret. A temetőben egy új úrnafalat építettek. 

20230124 Polgár Tóth József, Polgár polgármestere. Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló haon
Talán az idei évben elindulhat a Polonkai-ház felújítása
Forrás: Molnár Péter 

Két nagyobb, uniós finanszírozású pályázatra előző évben kaptak támogatást. Az Élhető települések elnevezésű konstrukció keretében 500 millió forintot fordítanak a település vízelvezetési rendszerének korszerűsítésére, zöldfelületek megújítására és a közlekedésbiztonság fejlesztésére. Ezek az intézkedések a városközpontot érintik majd, és várhatóan 2024-ben el is készülnek. További 150 millió forintot pedig a Taskó utca régóta indokolt teljes felújítására fordíthatnak majd. Mindezek mellett folyamatosan figyelemmel kísérik az újabb pályázati lehetőségeket, a tervek között szerepel önkormányzati intézmények energetikai korszerűsítése, valamint a geotermikus energiában rejlő lehetőségek kiaknázása is.

Rutinszerűen nem lehet költségvetést csinálni

A rendszerváltás óta, immár 33 éve, valamilyen szinten benne vagyok a város költségvetésének készítésében. Polgármesterként pedig még nagyobb felelősséggel jár mindez. Az eddigiekhez képest idén teljesen más költségvetést kell összeállítanunk, ezt nem lehet rutinszerűen csinálni 

– fogalmazott Tóth József. Mint kifejtette, több nehézséget is kezelniük kell az idei évre tervezett büdzsében. Ezek egyike a már korábban kifejtett energiakiadások kezelése. További feladatot jelent a szociális támogatásokra fordítandó keret növelése, ugyanis az előző évben megháromszorozódott azoknak a száma, akik valamilyen segélyért, segítségért fordultak az önkormányzathoz. Fontos szempont a lakosok jogos igénye a rendezett környezetre és a kulturális programokra, hisz épp 30 éve Polgár várossá válásának. Mindezek mellett pedig az önkormányzat és a hivatal dolgozói állományának bérét is rendezné a városvezető.

– Január 1-től ismét emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege. Akik eddig ez alatt kerestek, azokét rendeznünk kell a költségvetésben. De ezzel együtt a bértorlódás kérdésével is foglalkoznunk kell – fogalmazott Tóth József.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában