Megemlékezés

2023.02.27. 13:43

Az innen és az idetoloncoltakra is emlékeztek Nádudvaron

A városi megemlékezés a Kossuth téren, a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak emlékére állított emlékműnél volt.

Néma főhajtással rótta le kegyeletét a városvezetés

Forrás: Marján László

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából koszorúztak Nádudvaron február 24-én, pénteken. A városi megemlékezés a Kossuth téren, a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak emlékére állított emlékműnél zajlott. A Himnusz elhangzását követően elsőként Benő Tamás, a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium szakoktatója Faludy György: Búcsú Recsktől című művéből idézett.

Az emlékezés koszorúi
Az emlékezés koszorúi 
Forrás: Marján László

Maczik Erika polgármester elmondta: a város területén két emlékmű is áll, ami a kommunizmus áldozataira emlékeztet bennünket. Az egyik a gulágra hurcoltak emlékműve, ahol e megemlékezés is zajlik, a másik Mihályhalmán található, amely a kitelepítettek mementója. Az egyik nádudvariakról szól, a másik a Nádudvar határába hurcoltakról, de a sorsuk, szenvedésük közös. 

Ez, a 2019-ben felállított emlékmű annak a 68 helyi lakosnak állít emléket, akiket 1945 január 2-án úgynevezett „málenkij robotra” deportáltak; zömmel fiatal lányokat, asszonyokat, fiatal férfiakat. Legtöbben három év múlva kerültek haza, de volt, aki ott vagy útközben halt meg.

Az emlékezés koszorúi
Az emlékezés koszorúi 
Forrás: Marján László

Hell Tibor református lelkipásztor a Bibliából, Ézsaiás szavait, vigasztaló igéjét idézte Babilon összeomlásáról, mert Babilon birodalom volt, mert nagyképű volt, mert mindenhatónak gondolta magát. S ezek a Babilonok előbb-utóbb összeomlanak, így volt ez a múltban, a jelenben és a jövőben is. Az eseményzáró Szózatot megelőzően a helyi intézmények, civilszervezetek megkoszorúzták az emlékművet. 

Marján László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában