Életmód

2023.02.08. 14:21

Legyünk óvatosak, becsaphat minket a hőérzetünk!

A hidegben történő túrának felkészülve és főleg melegen öltözve vágjunk neki!

A meleg öltözet elengedhetetlen, a jó társaság ajánlott

Forrás: MW-Archív

Egy fiatal nőt mentett vasárnap délután a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat, aki városi cipőben és könnyű szövetnadrágban túrázott; teljesen átázott, fájdalmai voltak és nagyon fázott. Mire a hegyimentők megtalálták, már nem érezte a lábait, a nadrágja egyes részei keményre fagytak és alig bírt lábra állni. Az elmúlt évek enyhe telei talán hajlamossá tesznek minket arra, hogy óvatlanná váljunk a hideggel szemben. Kovács Ilka, a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportjának kutyás csoportvezetője kérésünkre a téli túrázás legfontosabb tudnivalóira hívta fel a figyelmet.

– A téli hidegben minimális túraruházat a túrabakancs, abban túra- vagy más meleg, például sízokni, továbbá javasolt aláöltözet, mondjuk harisnya, és valamilyen vastag nadrág: ez lehet vastag farmer, bélelt nadrág, de legjobb a softshell, sőt a bélelt softshell nadrág. Felülre is mindenképpen réteges öltözetet vegyünk: itt is javasolt téli vagy sí aláöltözet, vastag, hosszú ujjú felső, pulóver, megfelelő kabát – sorolta Kovács Ilka. Hangsúlyozta a kesztyű és sapka fontosságát, ugyanis a végtagok védelméről különösen gondoskodni kell, hiszen ezek szenvedik meg a hideget először. 

–Külterületen (tehát nem városban) már 10 Celsius-fok körüli hőmérsékleten érdemes így öltözni, ugyanis külterületen sokkal rosszabb a hőérzetünk! 

– figyelmeztetett.

Maradjunk az úton!

Elmondta azt is, feltöltött mobiltelefonnal induljunk útnak, emellett mindenképpen tudassuk valakivel, hogy hova megyünk, hogy ha baj van, tudják, hol keressenek. Vigyünk magunkkal folyadékot és valamilyen energiát adó élelmet, ami lehet müzli- vagy energiaszelet, de akár szendvics is.

 A hidegben a végtagok kezdenek először kihűlni. Baj akkor van, ha nem tudnak visszamelegedni mozgás hatására se, ha már nem csak fázik például a kezünk, hanem zsibbad is. Ilyen esetben kérjünk segítséget, valamint akkor is, ha netán megsérülünk 

 – javasolta a szakember. Ahogyan azt is, hogy túránk során maradjunk a turistautakon, illetve mindenképpen próbáljunk oda visszajutni, ha bajba kerültünk. Ott ugyanis „szem előtt vagyunk”, sokkal könnyebben ránk találnak.

Amikor telefonon beszéltünk Kovács Ilkával kedden késő délután, éppen úton volt egy hétfős csoport tagjaként, illetve két, nemzetközi vizsgával rendelkező kutyával együtt Budapestre, hogy Törökországba induljon, a földrengésben összedőlt épületek alatt rekedt emberek kutatására. Még nem tudta, mely területre mennek majd, érkezéskor irányítják oda őket, ahova szükséges. Várhatóan vasárnap jönnek haza – mondta el érdeklődésünkre.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában