Jó tanácsok

2023.02.05. 15:11

Időt és bosszúságot spórolunk, ha betartjuk a Debreceni Vízmű utasításait

Mint írják, ha fagy az akna és a vízmérő szigetélésére alkalmas a hungarocell, pléd vagy kartondoboz darabok.

Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha téliesítjük a vízórákat

Forrás: MW-archív

Facebook-oldalán a Debreceni Vízmű Zrt. összeszedte, mit tehetünk otthon a fagyveszély esetén, hogyan szigeteljünk, valamint azt is tisztázták, hogy ha történik egy esetleges csőtörés, miért kell kifizetni az elfolyt vízmennyiséget. Mint írják, a tartós hideg komoly károkat okozhat az aknákban vagy fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték hálózatban is. 

– Az aknában lévő vízmérőnél az jelentheti a gondot, hogy nincs fölötte talaj, fagy elleni védelem, ezért fagyhat el a vízmérő a megfelelő szigetelés nélkül. Szigetelőanyag kiválasztásánál fontos, hogy a nedvesség hatására ne veszítsen szigetelő-képességéből. Továbbá, hogy a hőszigetelés mértékét – a szigetelőanyag vastagságát – a mindenkori külső hőmérséklet figyelembe vételével válasszuk meg – olvasható a bejegyzésben. A posztból az is kiderül, hogy megelőzhetjük a fagykárokat, ha a hiányzó aknafedelet pótoljuk, sérülés esetén cseréljük. Mindamellett óvjuk a vízmérőt, és bizonyosodjunk meg az aknafedő jó záródásáról. 

A Debreceni Vízmű Zrt. szakértői azt tanácsolják a bejegyzésben, hogy a tél folyamán többször ellenőrizzük, nincs-e víz az aknában vagy a pincében, és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén a pinceablak épségét, szigetelését és a nyílászárók zártságát. Továbbá víztelenítsük a vízvezetékeket, ha rendszeresen nincs használva. – Minden olyan vízveszteséget, amely a csatlakozási pont (bekötési vízmérő) utáni hálózaton keletkezett, a felhasználónak kell kifizetnie, mert az ő birtokában levő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget – tudtuk meg a bejegyzésből.

Jelek, ha mégis elfagy a vízmérő:

  • A vízmérőn található mutatók és a csillagkerék nem forog, ha megnyitjuk a csapot.
  • A mérőn szilánkokra tört az üveg.
  • Eldeformálódott számlálószerkezet.
  • A lakásban nem, vagy csak alig jön víz a csapból.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában