Képviselő-testületi ülés

2023.02.09. 07:00

A MotoGP-pálya helyére épülhet a CATL akkumulátorgyára?

A földadóról is kapott kérdést Szólláth Tibor polgármester.

Számos téves információ, álhír terjed a CATL-beruházással kapcsolatban

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Idei első ülését tartotta január végén Hajdúnánás képviselő-testülete, melyen a napirendek tárgyalása mellett kérdések, információk is hangoztak el a települési adóval és a MotoGP-beruházással kapcsolatosan. Mindezek mellett tárgyaltak több lakossági és szervezeti kérelmet is a képviselők.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara decemberben indított aláírásgyűjtést, mellyel a Hódmezővásárhelyen bevezetett, és más baloldali településvezetők által is tervezett földadó ellen tiltakoznak. Oláh Miklós képviselő arról érdeklődött, hogy ennek eredménye milyen befolyással lehet a város régóta működő, nemrég módosított települési adójáról szóló rendeletére. 

Szólláth Tibor polgármester válaszában kifejtette: a 2015-ben bevezetett, azóta többször újragondolt adónem kiállta a törvényesség próbáját és azt a meghatározott célokra fordítják továbbra is. 

– Az ebből származó bevételek jelentik részben a fejlesztési forrásaink alapjait, valamint a külterületi infrastruktúra megóvását és felújítását szolgálják. Ez egyfajta megállapodás a helyi gazdatársadalommal, amelyhez az önkormányzat tartja is magát – fogalmazott. 

Hozzátette: e bevétel nélkül fenntarthatatlanná válna a mezőőrség, nem lehetnének útfejlesztések, árokrendezések, fásítások a mezőgazdasági utak mentén. A városvezető kiemelte: más települések a bevezetett földadóval önkormányzatuk költségvetésében lévő lyukakat foltoznák be, az ebből származó bevételeiket teljesen más célokra fordítanák.

– Az eszköz nem rossz, a célokkal van a probléma. Ha a kormány úgy dönt, hogy ezt az adónemet megszünteti, akkor természetesen nekünk sem lesz más választásunk – tette hozzá.

Bakó Sándor lakossági kérdéseket tolmácsolva érdeklődött arról, igaz-e a híresztelés, ha Debrecen nem fogadja be a CATL akkumulátorgyárát, akkor azt a tervezett MotoGP-pálya területére fogják felépíteni. Válaszában Szólláth Tibor elmondta, ilyen jellegű megkeresés és információ az önkormányzat felé nem érkezett. 

Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy hamis hírek elterjedéséhez vezethetnek az olyan feltevések, melyek múltidőbe helyezik a Hajdúnánás mellé tervezett versenypálya-beruházást. – Információim szerint február elején tárgyalnak a kormány képviselői a jogtulajdonossal az építés halasztásáról - emelte ki.

A folyatásban a képviselők tárgyalták az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet módosítását, amelynek egy fontos változása, hogy a testületi üléseken elhangzott körkérdések válaszai a következő ülés polgármesteri jelentésébe fognak bekerülni. 

A képviselők jóváhagyták a február 13-ra tervezett közmeghallgatás időpontját és helyszínét, elfogadták a Hajdúnánási Holding Zrt. és tagvállalatai 2023. évi üzleti terveit azzal a kéréssel, hogy az érintett cégek továbbra is törekedjenek a költséghatékony, fenntartható működésre. Pályázatot írnak ki Hajdúnánási Gazdasági Ellátó Intézmény vezetői pozíciójának betöltésére; elfogadták a háziorvosi és házi gyermekorvosi körzet egészségügyi feladat-ellátási szerződéseinek módosítását.

A képviselők döntöttek arról, milyen feltételek mellett támogatják a Római Katolikus Plébánia könyvkiadását. Az egyházszervezet Hajdúnánás, Hajdúdorog, Kálmánháza, Téglás és Újfehértó települések szakrális témájú kisemlékeit bemutató kötetet tervez kiadni 500 példányban. 

Hozzájárulásukat adták, hogy az önkormányzat tulajdonában álló területen, a Fürdő utca 16. szám alatt a Nánási Focisuli Sportegyesület TAO-támogatásból egy 20x40 méteres műfüves pályát építtessen és azt – a felmerülő működési költségek viselése mellett – a beruházást követő 10 évben fenntartsa.

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában