Gyermekmentők

2023.02.04. 07:00

A gyermekhalál mindig megrázó, de ők nem törhetnek meg

A cívisvárosi gyermekmentősök az Észak-Alföldi régióban évente körülbelül 1000 gyermek ellátásában vesznek részt, amennyiben szükséges felnőtt betegek ellátásában is közreműködnek.

Dr. Miklós Viktória és Kovács László a debreceni mentőállomáson

Forrás: Tóth Imre

Az életveszélyes állapotú kisgyermekek helyszíni ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget igényel. 1999-ben a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat azzal a céllal jött létre, hogy gyermekrohamkocsik és gyermek-mentőorvosi kocsik elindításával segítse az Országos Mentőszolgálat munkáját. Az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat egy gyermekrohamkocsit üzemeltet Budapesten, illetve egy-egy gyermek-mentőorvosi kocsit Debrecenben és Miskolcon. 
Debrecenben a gyermek-mentőorvosi kocsi 2010. január 15-én kezdte meg működését. A  mentőegység két tagból áll: egy mentőtechnikusból – aki gépkocsivezető és ápoló is egyben –, valamint egy orvosból, akik főállásban többségükben a debreceni Gyermekklinikán dolgoznak, és tevékenyen részt vesznek az ottani intenzív osztályos munkában. Mentési feladataik az egész Észak-Alföldi régióra kiterjednek, emellett kórházak közötti, akár hosszabb, több száz kilométer távolságú transzport feladatokat is végeznek. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat közlése szerint a cívisvárosi gyermekmentősök az Észak-Alföldi régióban évente körülbelül 1000 gyermek ellátásában vesznek részt, amennyiben szükséges felnőtt betegek ellátásában is közreműködnek.

A debreceni mentőállomáson dr. Miklós Viktória csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvossal és Kovács László mentőtechnikussal beszélgettünk arról, mit jelent ezen a különleges kocsin szolgálatot teljesíteni. 

Debreceni mentőállomás, gyerekmentők, OMSZ
Dr. Miklós Viktória és Kovács László a debreceni mentőállomáson 
Forrás: Tóth Imre

Amint felnyílt az autó csomagtartója, megannyi gondosan elcsomagolt eszköz tárult elénk. Minden van a kocsiban, ami akut eseteknél gyermekek ellátásához szükséges lehet, s mindennek megvan a pontos helye. Többek között inkubátor, lélegeztetőgép – amivel 3 kg feletti súlyú csecsemőt lehet lélegeztetni –, gyerekrögzítő is megtalálható az autóban, de ott lapul több eszköz különböző méretekben, például a vérnyomásmérő apró karra használható változatban is. A jármű adottságai miatt beteget szállítani nem tudnak, ellátják a beteget a helyszínen, aki ezután egy mentőgépkocsiba kerül, és ha szükséges, az orvos abban kíséri el a kórházig, hogy a szállítás alatt is folyamatosan figyelni tudja a beteg állapotát, és be tudjon avatkozni, ha kell.

Debreceni Mentőállomás, gyerekmentők, OMSZ
Speciális eszközökkel van felszerelve az autó
Forrás: Tóth Imre

Beszélgetésünk során kiderült, 0-tól 100 éves korig mindenféle esethez járnak. Otthonszülés, forrázás, lázgörcs, sport-, közúti és otthoni balesetek – csak néhány olyan szituáció, ahol a gyerekmentőkre szükség van. Gyakran riasztják őket félrenyelések miatt is, melyek szerencsére legtöbbször nem szoktak komolyak lenni. Néha azonban vannak itt is extrém esetek, például ha a nyelőcsőben elakad egy idegen test, pl. egy pénzérme. Tapasztalataik szerint a szülők sok esetben nem tudják felmérni az adott szituáció súlyát. Volt már, hogy azért hívták őket, mert nem találtak egy ceruzaelemet, és azt hitték, a gyerek nyelte le. Nem így volt, az elem előkerült.
– Specifikus az égett gyerekek ellátása, mert ez mindig egy hosszú transzportot jelent, ugyanis a kórházi ellátásuk Miskolcon történik – tudatta dr. Miklós Viktória, aki négy éve van ezen a kocsin. Arra kérdésemre, hogy mennyire kell elkülöníteni a munkájukat a „sima” mentőzéstől, így felelt: 

A gyermekellátásban mi specifikusak vagyunk. A „fiúk” nemcsak a gyerekmentőn dolgoznak, hanem eset- és rohamkocsin is, viszont mi, orvosok, csak a gyermekellátásban dolgozunk. Ebben nyilván nekünk nagyobb gyakorlatunk van, hiszen több gyereket látunk el más munkahelyeken is. A szülőknek biztonságot ad, hogy ott egy gyerekorvos. Az szokott vicces helyzetet szülni, amikor felnőttekhez vonulunk. Értetlenül néznek ránk, hogy itt nincs is gyerek, ők rendes mentőt hívtak 

– mondta.
A debreceni gyerekmentős csapatban hat mentőtechnikus és hét orvos van, ezen az autón egy időben mindig ketten dolgoznak. A 12 órás szolgálatokban egymásra vannak utalva, elengedhetetlen az összhang. – Itt nem tudjuk menet közben előkészíteni a gyógyszereket, a helyszínen tudunk mindent elkezdeni, ezért kell, hogy útközben átbeszéljük a lehetséges kimeneteleket – részletezte a szakorvos.

Már útközben átbeszélik, mire lesz szükség a kocsiból
Forrás: Tóth Imre

Kovács László mentőtechnikus kilencedik éve a gyerekmentőzik, 16 éve dolgozik az OMSZ-nál. Mint mondta, vannak jó és rossz tapasztalatai. Úgy látja, hogy a gyermekmentőnek sem adnak minden esetben elsőbbséget a közlekedők. Az évek alatt a számos sikeres mentés mellett sajnos tragédiával is zárultak esetek. Az egyik legmegrázóbb eset a gyerekgázolás, vagy a halálos kimenetelű baleset. 

Volt már sajnos olyan is, hogy közlekedési balesetben gyerek hunyt el, ráadásul hanyagság miatt: nem kötötték be a biztonsági övet, vagy elhangzik, hogy „most kötöttük ki éppen, mert adtunk neki valamit”. Tépénél volt ilyen például, ott egy kislány hunyt el, vagy Debrecenben, a Mikepércsi úton. Az ilyen esetek mindig megrázók. Sokszor kérdezik, hogy nem nehéz ez? Nehéz, de menni kell tovább – vallja.

Így folytatta: – „Lányokkal” dolgozunk, nem mondom azt, hogy nem szoktak egy kicsit elszontyolodni, de klinikán dolgoznak nap mint nap, nem itt látnak először olyat, hogy nem lehet megmenteni egy gyereket. A halálesetek feldolgozásában nem lehet rutint szerezni, de tudni kell kezelni. Mert lehet, hogy itt nem tudtál segíteni, de az állomáshely felé vezető úton már riasztanak a következő esethez. Nem mondhatom azt, hogy most egy kicsit hadd ocsúdjak fel, időt kérek – beszélt a megrázó mindennapokról a mentőtechnikus. 

Viktória úgy fogalmazott, minden indulásnál dolgozik az adrenalin, hiszen sose tudhatják, mire érnek ki. – Ha ez az izgalom elmúlik, akkor abba kell hagyni – véli. 

Abban mindketten egyetértettek, hogy a többség hálás a munkájukért, a rossz híreket viszont sosem egyszerű közölni a szülőkkel, például ha gyermek nem élte túl a balesetet. A mentőzés ezen speciális ágán sem csak szakszerű ellátást kell nyújtani, hanem a helyzetet is kezelni kell: ott vannak az aggódó szülők, és minden szituációban figyelni kell a biztonságra is. Mindig az az első, hogy megbizonyosodjanak a helyszín biztonságáról, hiszen ha elszabadulnak az indulatok, akkor az ő munkájuk és testi épségük is veszélybe kerülhet. S természetesen ezt a munkát sem lehet elhivatottság nélkül csinálni. Nincs ünnepnap, nincs ebédidő és nincs hétvége, de megannyi gyerek van, akiknek szükségük van rájuk.

Kiss Dóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában