Hortobágy

2023.01.10. 17:39

Apróságok születtek a Hortobágyon

A Nyitott istállók hétvégéje programon bárki láthatja majd őket.

Forrás: Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. állatállományában már javában elkezdődött a kis borjak és bárányok születése. A társaság keddi közlése szerint az ellési szezont legkorábban a magyar szürke szarvasmarhák kezdték, miután novemberben a gulyákat beterelték a téli szálláshelyeikre. 

Jelen pillanatban már mintegy 300 egyed kisborjú született és összesen körülbelül 750 egyed születésére számítanak a gulyások.

A társaság a Hortobágyi Nemzeti Park legelőin tartja, legelteti magas genetikai értékű háziállatait, ezzel biztosítva a terület természetvédelmi célú kezelését is. A magyar szürke szarvasmarhák, a hortobágyi racka juhok, magyar merinó juhok és nóniusz lovak szaporulatai és a társaság kollégáinak, pásztorainak szakértő munkája biztosítják ezen őshonos fajták genetikai állományának megőrzését és a hortobágyi legelők fajgazdag állapotának fenntartását.

Az ellési folyamatot mind az apaállat, mind a tehenek vonatkozásában szigorú szakmai munka és kiválasztási rendszer alapozza meg. Az egyedek genetikai távolságának növelése érdekében a nonprofit kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének munkatársai genetikus szakembert is bevonnak a pároztatási terv megalkotásába, a megfelelő tenyészállatok kiválasztásának folyamatába.

Jelenleg az ikerbárányokkal együtt 42 egyed született. Az ellési szezon végére várhatóan 850 bárány születésére számítanak a juhászok. A Mátai Ménes istállóiban az ellési időszak várhatóan február elején kezdődik, és 50 nóniusz csikó, valamint 5 sport ló csikó születésére számítanak a csikósok és lovászok. A borjak, bárányok és a csikók a téli szálláshelyeken születnek. A pásztorok folyamatosan a jószágok mellett vannak, ha szükséges, segítenek a szülésben. A fiatal utódok a legeltetési szezon megkezdését követően is anyjukkal együtt nevelkednek, majd a pusztai legelőkön.

A csikókkal, bárányokkal és más állatkölykökkel bárki találkozhat személyesen is február 25-26. között a „Nyitott istállók” hétvégéje programon, Hortobágyon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában