Ott vagyok honn, ott az én világom...

2023.01.04. 21:50

A Debreceni Nyugdíjas Egyesület Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán kirándult

Egy október végi napsütéses, szinte nyáriasan meleg napon a Debreceni Nyugdíjas Egyesület tagjai Petőfihez köthető emlékhelyek megtekintésére indultak, autóbuszos kirándulással Kiskőrös és Kiskunfélegyháza úti céllal - írta Vadász Marianna, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület tagja.

A buszon Petőfi szerelmeiről mesélt Benediktiné Ibolya, sok érdekes apró történettel mutatta be a költő rövid, de gyakori közeledéseit, hirtelen szerelmi felindulásait az elébe kerülő hölgyek felé. Élete nagy szerelme, Szendrei Júlia 18 éves volt, amikor Petőfi megismerte, 19 évesen feleségül vette, 20 éves korában megszületett Zoltán fiuk, 21 évesen Júlia már meg is özvegyült. 

Kiskőrösön először a művelődési házba mentek, ahol éppen Petőfi emlékműsor kezdődött, püspökladányi fiatalok kis csoportjának részvételével. Ezután Petőfi szülőházát látogatták meg. Itt egy koszorút is elhelyeztek, majd Paczolayné Kata előadásában meghallgatták a Kiskunság című költeményt.

Amíg Kiskunfélegyháza felé tartott a busz, újabb kiselőadást hallgattak. Petőfi forradalmisága, szerelme természete közismert, de arról keveset tudunk, hogy Petőfi milyen kapcsolatban állt az ételekkel, az italokkal, magával a főzéssel, a fogadókkal és a kocsmákkal? 

Mint írta, Kiskőrösön az idegenvezető, Mészáros Márta muzeológus, a Kiskun Múzeum igazgatója volt, aki a Petrovics család kiskőrösi kötődését ismertette nagy alapossággal. A Petőfi szobornál elhangzott a költő Szülőföldem című verse, mielőtt a talapzatra egy koszorút  helyeztek el.

Ráadásul nem hagyták ki annak a cukrászdának a látogatását, ahol olyan kávét és cappuccinót lehet inni, aminek a felszínén Petőfi arcképe tekint ránk.  

A kirándulás kellemes időben, jó hangulatban telt el, miközben új ismereteket szereztek, sok érdekességet hallhattak és láthattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában