Debreceni Egyetem

2022.12.19. 15:49

Továbbra is népszerű a Szenior Egyetemen

Az intézmény saját forrásból is biztosítja az ismeretterjesztő előadás-sorozat folytatását.

Forrás: unideb.hu

Mintegy ezren vettek részt a Szenior Egyetem őszi félévének előadás-sorozatán, amely pénteken zárult Nagy Péter professzor Kénvegyületek az onkológiában című előadásával. A rendezvények a Debreceni Egyetem harmadik missziójának keretében adtak tájékoztatást a tudományos újdonságokról az idősebb korosztály számára, támogatva ezzel is az élethosszig tartó tanulást.

A már hatodik évadában járó sorozat előadásainak népszerűsége változatlan az elsősorban nyugdíjas korosztályú érdeklődők körében. S bár a pályázati forrás időközben megszűnt, az egyetem saját forrásból továbbra is biztosítja az ismeretterjesztő előadás-sorozat folytatását.

– A tudás átadása olyan küldetésünk, ami korosztályoktól független, így az nem merülhet ki pusztán a hallgatók képzésében. Mindaz a tudásanyag, ami az intézményben zajló kutatásoknak köszönhetően felhalmozódik, méltó arra, hogy szélesebb körben is ismertté váljon, ennek egyik eszköze a Szenior Egyetem, a Debreceni Egyetem (DE) speciális képzési programja – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Pósán László, a DE BTK Történelmi Intézetének professzora.

A Szenior Egyetem szakmai vezetője kiemelte: a 2022/23-as tanév őszi félévében tartott előadások tematikája lehetővé tette, hogy a résztvevők informálódjanak – többek között – a város életének aktualitásairól, a világ történéseiről, egészségügyi témákról és olyan irodalmi, történelmi eseményekhez kötődő évfordulókról, mint az Aranybulla vagy a Petőfi emlékév.

Így a félév során előadást tartott Történelmi léptékű fejlődés Debrecenben. Gazdaság, innováció – amire 30 évvel ezelőtt senki sem mert gondolni címmel Papp László, Debrecen polgármestere, az orosz-ukrán háború történetéről, hatásairól pedig Isaszegi János nyugalmazott vezérőrnagy.

– A régió legnagyobb felsőoktatási intézményeként és első számú tudásbázisaként kiemelt feladatunk, hogy támogassuk az élethosszig tartó tanulást, emellett az idősebb korosztály számára ezek az alkalmak az ismeretszerzésen túl egyben a társasági élet lehetőségét is biztosítják – fogalmazott Takács Levente. A BTK oktatója hangsúlyozta: bár az előadások szervezésének feladatát az Oktatási Igazgatóság és a kar vállalta magára, kiemelt szempont, hogy az egyetem egészét bemutatva az itt zajló tudományos és kutatómunka legkiemelkedőbb szegmenseivel találkozhassanak az érdeklődők.

A félév utolsó eseményén Nagy Péter professzor, a DE Kémia Koordinációs Intézet igazgatója, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke Kénvegyületek az onkológiában – terápiás lehetőségek a kellemetlen szagokon túl címmel tartott előadást.

A következő félév programjainak szervezése már megkezdődött, a Szenior Egyetem hallgatói várhatóan 2023 márciusában ülhetnek újra iskolapadba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában