Aláírták a megállapodást

2022.12.09. 15:40

Településvezető szakirányú továbbképzést indít a Debreceni Egyetem

Sok más mellett válságmenedzsmentről is tanulhatnak a jövőben a településvezetők.

Forrás: Kiss Annamarie

Hazánkban elsőként indít településvezető szakirányú továbbképzést a Debreceni Egyetem a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével (TÖOSZ) együttműködve. A képzést elsősorban a települési önkormányzatok, valamint azok működéséhez kapcsolódó civil szervezetek vezetői számára hirdetik meg. A létrehozásról szóló megállapodást december 9-én, pénteken írták alá az egyetem és a szövetség vezetői.

– A települési önkormányzatok nagyon fontos szereplői a regionális fejlesztéseknek, melyek alatt természetesen nemcsak települési szintű terület és- vidékfejlesztést értjük, hanem mindazt a gazdaságfejlesztést, ami az adott térségben megvalósulhat – mondta el az ünnepségen Pető Károly általános rektorhelyettes.

Szavai szerint elméleti tudásra éppúgy mint kutatásra és innovációs célú fejlesztésekre is szükség van ezen a területen.

 Ez az együttműködés arra irányul, hogy az oktatás mellett az ilyen jellegű kutatásokba, fejlesztésekbe is megtaláljuk azt a közös platformot, ami a fejlesztések irányába enged elmozdulni. Szeretnénk arra vállalkozni, hogy vidéki, regionális területeken is a fenntartható fejlesztés elfogadottsága minél szélesebb körű legyen

 – szögezte le.

Pető Károly
Fotós: KISS ANNAMARIE HAON / Forrás: Kiss Annamarie

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke bízik benne, hogy a jövőben valamennyi polgármester elvégezi a képzést. Mint mondta, az alapképzés nem politikai, hanem településüzemeltetési kérdés. Rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban a főváros mellett hangsúlyt kapott a vidéki élet is, az uniós pályázati források erre ösztönzik a kormányokat, és mint mondta, a vidék innovációs kutatóműhely lehet. Kiemelte továbbá, hogy az együttműködés eredményeként páratlan tudásbázis kialakításának lehetnek a szereplői.

Schmidt Jenő
Fotós: KISS ANNAMARIE HAON / Forrás: Kiss Annamarie

Bács Zoltán kancellár emlékeztetett: hosszú évek óta gondolkodnak már a képzés elindításán, s végül tavaly összeállt a képzési program.

Érzékeltük az elmúlt évek során, hogy hiányzik egy olyan jellegű tudásátadás, amit a településvezetők rendszerszerűen kaphatnak meg, és segítheti a munkájukat akár van már valamilyen alapdiplomájuk, akár nincs 

– mondta, hozzátéve, mindenki választható, így segíteni kell abban, hogy minden megválasztott eligazodjon a változó világban, és abban a felelősségben, amit településvezetőként a köz szolgálata érdekében felvállal.

Fotós:   / Forrás: Kiss Annamarie

Szűcs István, a Gazdaságtudományi Kar (GTK) professzora ismertette a szakirányú továbbképzés tartalmát. Elmondta, hogy a tantárgyak között szerepel település- és vidékfejlesztés; jogi- és közigazgatásismeret; önkormányzati számvitel- és pénzügyek; településgazdálkodás; környezet-, víz- és hulladékgazdálkodás; vagyongazdálkodás; településfejlesztési projektek menedzsmentje; ügyvitelszervezési, vezetési és kommunikációs ismeretek; településszociológia; (pártsemleges) politológia; helyi gazdaság- és közösségfejlesztés; településstatisztika, adat- és információvédelem. Az összeállított struktúrához Vásárosnamény, Kemecse, Hajdúhadház, Vámospércs, Berettyóújfalu és Báránd települések polgármesteri kiegészítéseket is tettek. Ez alapján többek között matematika és halmazelmélet; kommunikációtechnika; változás- és válságmenedzsment; közlekedésszervezés; hon- és rendvédelem; energetikai ismeret is szerepelnek a listán. Szűcs István hozzátette, hogy a diplomával nem rendelkező jelentkezőknek intenzív kurzust jelenthet majd a lehetőség.

Fenyves Veronika, a GTK dékánja kapcsolódva az előző gondolathoz megjegyezte: önálló végzettségi szintet nem jelent a szak. A posztgraduális képzés a tervek szerint három féléves lesz, és 2023 szeptemberében hirdetik meg először. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában