A jövő generációiért

2022.12.01. 15:16

Nagy szükség hívta életre Hajdúdorogon a közös hajlékokat

Bérlakásokkal és tisztálkodásra alkalmas közösségi térrel gyarapodott a városban a szegregátum.

Forrás: Czinege Melinda

A hajdúdorogi szegregált területeken közösségi házakat alakított ki a hajdúdorogi önkormányzat és a Hajdúdorogi Főegyházmegye. A Petőfi Sándor utcai és a Balogh Sándor úti épületeket csütörtök délelőtt Kocsis Fülöp érsek-metropolita áldotta meg.

A 112 millió forintos pályázati összegből 2021 májusa és novembere között az épületeket felújították és átalakították, az egyik ingatlanból közösségi és szociális épületet, a másikból lakóépületet alakítottak ki. Az egyik bérlakás mellett közösségi kertet alakítottak ki, valamint olyan épület is létrejött, mely közösségi, nevelési és szocializációs funkciókkal működhet a jövőben. Azt a bérlakást, melyhez kondipark és játszótér is tartozik, a romatelep egykori lakói áprilisban vették át.

Forrás: Czinege Melinda

A Balogh Sándor úton a hajdúdorogi szegregátumban élők igényeihez igazodik az újonnan átadott létesítmény: itt a komfort nélkül, mélyszegénységben élő roma közösség gyarapodott tisztálkodási, mosási lehetőséggel , ehhez az ingatlanhoz a felügyeletet ellátó irodarész is tartozik. Ez a közösségi ház csaknem 40 négyzetméteren, 27 millió forintért valósult meg.

Kocsis Fülöp
Forrás: Czinege Melinda

A szalagátvágások után Kocsis Fülöp érsek-metropolita áldotta meg az új közösségi tereket, majd Hajdúdorog polgármestere, Horváth Zoltán mondott köszöntő beszédet. – A városrehabilitációs pályázat a szegregátumokban élőnek és minden hajdúdorogi embernek segíti a mindennapjait, közvetlen vagy közvetett módon. A legfontosabb üzenet, valamint az önkormányzat és a görögkatolikus egyház közös célja, hogy a fejlesztéssel elfogadóbbá váljék a társadalom, amihez az első lépést most megtette az önkormányzat – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a jogok mellett kötelezettségek is vannak, ennek egyensúlya teremti meg az együttélés feltételeit. Emlékeztetett arra is, hogy a következő évben a 2014 és 2020 között megnyert pályázatok megvalósítása kezdődik el majd, s megjegyezte, hogy ebben az önkormányzati ciklusban összesen 1 milliárd 886 millió forint került a településre.

Az esélyteremtés fontos lépése

Sztojka Attila kormánybiztos hangsúlyozta, hogy nagy szükség volt ezekre a közösségi terekre, országos szinten viszont 2010 után indult el a reagálás ezekre az igényekre. Az esélyteremtés folyamatának a mai rendezvényhez hasonlóan az egyik legfontosabb főszereplője az egyház, valamint az önkormányzatiság.

Sztojka Attila
Forrás: Czinege Melinda

– A görögkatolikus egyház egyértelműen mutatja meg, hogy nemcsak a lelki épüléshez járulhat hozzá, hanem sok esetben a helyi társadalom és a nemzet gyarapodásához is – hangsúlyozta. A politikus szerint Magyarország mindig akkor volt sikeres, amikor hittel teli intézkedéseket tett meg, egy erős nemzet pedig csak akkor tud fennmaradni, ha úgy tekint a helyi közösségre, mint összetartóerőre. – Ezek az életterek arra adnak lehetőséget, hogy egymás felé forduljunk, mert a keresztény gondolkodás ott kezdődik, amikor azt mondjuk: az erő a közösségben van.

Forrás: Czinege Melinda

A következő lépések felé

Tiba István honatya arra hívta fel a figyelmet, hogy a most záruló, első rehabilitációs program folytatódik, a második ilyen jellegű pályázat csaknem 660 millió forintot biztosít majd a további fejlesztésekre Hajdúdorogon. A városban két helyen van szegregációs terület, ezek felszámolása a célja mindkét pályázatnak – fejtette ki. Kiemelte: ez mindenkitől nagy fokú toleranciát és megértést kíván, hiszen az előítélet mindenhol, országos szinten is jelen van. – A helyes út az, amikor a rosszabb, méltatlan körülmények között élő embereket megpróbáljuk behozni olyan helyre, ahol élhető színvonal biztosított a számukra – vélekedett.

Tiba István
Forrás: Czinege Melinda

A képviselő végül hozzáfűzte, hogy a pályázat részeként a teljes hajdúdorogi közösség javát szolgáló fejlesztések is történtek a közelmúltban: útjavítás, köztéri kamerák és közvilágítási munkálatok.

Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke az integráció kapcsán arról beszélt, hogy a most felnövekvő generáció sorsa az ilyen fejlesztéseken is nagyban múlik. Elmondta, hogy Hajdú-Bihar megyében jelenleg 4 és fél milliárd forintból vannak folyamatban ilyen típusú fejlesztések, ami a többi megyéhez képest kiemelkedő.

Pajna Zoltán
Forrás: Czinege Melinda

Az ünnepségen a település romanegyedében nevelkedett, és most a Debreceni Egyetem hallagatói körébe tartozó 19 éves Farkas Ramóna mondott verset, az ünnepséget a hajdúdorogi iskolások zenés műsora színesítette.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában