Városi ünnepség

2022.12.12. 15:17

Kitüntetéseket adtak át Hajdúhadház napján

A település napját minden évben december 12-én ünneplik, megemlékezve a korponai kiváltságlevél kiadásának és a hajdúk letelepítésének eseményéről.

Az ünnepség résztvevői és a kitüntetettek csoportképe

Forrás: Kiss Annamarie

A városnapi ünnepség hétfőn délelőtt megemlékezéssel kezdődött a település központjában, Bocskai István fejedelem lovas szobránál. A koszorúk elhelyezése előtt Farkas Sándor alezredes, a Bocskai István Lövészdandár parancsnoka mondott köszöntőbeszédet, melyben kiemelte: a hajdúk elévülhetetlen érdemeket szereztek 1604 és 1606 között a Bocskai István által vezetett szabadságharc során, és elévülhetetlenek az érdemeik a győzelem kiívásában. Felelevenítette, hogy éppen emiatt adományozott 1605. december 12-én Korponán kiváltáslevelet Bocskai a hajdúknak.

Forrás: Kiss Annamarie

– Ennek köszönhető az, hogy a hajdúk kollektív nemesi jogra emelkedtek, és az is, hogy a hajdútelepülések megszabadultak a földesúri hatalom alól, és mezővárosi rangra emelkedtek – szólt a megemlékezőkhöz, kiemelve, hogy a fejedelem mindezért cserébe a haza szolgálatát kérte. Rámutatott: ez a szolgálat ma is megfigyelhető, hiszen a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja a legnagyobb létszámú harcoló alakulat Magyarországon. – Az állományunk döntő többsége a környékről van feltöltve, tehát a hajdúk utódai továbbra is szolgálják a hazát. Teszik ezt határainkon kívül is, hiszen ne feledjük el, hogy ezek a katonák szolgáltak már Irakban, és jelenleg is szolgálnak a NATO legnagyobb műveletében, Koszovóban. Határainkon belül ott vannak a déli határvidéken, az Oroszország és Ukrajna közt kirobbant konfliktus következtében pedig az észak-keleti határvidéken is – ismertette. Szavai szerint példaértékű az együttműködés a város és a dandár között.

Előre lépni csak békében lehet

A megemlékezés után a városháza dísztermében ünnepi képviselő-testületi üléssel folytatódott a városnapi program. Az eseményen megjelenteket Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere köszöntötte elsőként. Beszédében a közösség, a szövetségek, az összefogások jelentőségét és szükségszerűségét hangsúlyozta.

– Kell a példa is. Ha van gondolat, erő, akarat, és a tettek mezejére léptünk, akkor kell, hogy példa legyen előttünk, a régi tapasztalás, a múltunk ismerete. Kell, hogy ismerjük elődeink életét, cselekedeteit, kell, hogy ismerjük a közösségünk és a városunk történelmét – emelte ki, hozzátéve, hogy az ősök példája erőt ad a mindennapi nehézségek leküzdéséhez.

Több mint 9500 hajdú telepedhetett le a vidékünkön, esélyt kapva arra, hogy régóta várt békében otthont teremtsenek, családot alapíthassanak, városokat építsenek – emlékezett Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, aki a köszöntőjében kiemelte: az alkotó ember nélkül minden települési fejlesztés csak infrastruktúra. Mint mondta, a város lelkét a tenni akaró személyek adják. A Hajdú-Bihar legendáriumból idézve mutatott rá arra, hogy dolgozni csak akkor lehet, amikor béke van és az embernek vannak céljai. – Amikor Bocskai István letelepítette a hajdúkat, akkor azok az emberek úgy gondolták, hogy jövőt építenek – hangsúlyozta.

Forrás: Kiss Annamarie

– Kaphatnak-e többet azok, akik hűségesek maradnak a hazájukhoz, és azon is el kell gondolkodni, hogy adhat-e többet egy ország a polgárainak, mintsem azt, hogy biztonságban otthont építhetnek, családot alapíthatnak – tette fel a kérdést Tasó László országgyűlési képviselő. Szavai szerint a hajdúk leszármazottai, a magyar emberek jogosan várják el, hogy házat kapjanak a hazájukban, hogy biztonságban tervezhessék a jövőjüket. Az országgyűlési képviselő felelevenítette a hajdúvárosok kialakulásának történetét, és rámutatott: egység, szövetség alakult ki e települések között.

– Tudjuk, hogy kiváltságokat kapott minden hajdú vitéz és családja, köznemesekké váltak. Egyikünk se vágyna többre, csak köznemesnek lenni, hiszen ez ma annyit jelent, hogy a teljesítményünket elismerik, a munkánkat megbecsülik, és a hűségünket is jutalmazzák – mutatott rá. Kitért a jelenkor nehézségeire is, és elmondta, hogy a nehéz időkben a fejlődésért egymás felé kell fordulni, mert összefogással tehetünk a céljaink eléréséért. – A szövetségeseinkkel újra kell gondolni az együttműködésünket, újra meg kell látni a másikban az erőt, ugyanakkor bízni kell a saját erőnkben is – szólt a megjelentekhez.

Elismerések a legjobbaknak

Az ünnepségen a hagyományokhoz híven Hajdúhadház képviselő-testületének kitüntetéseit és elismerő okleveleit is átadták.

„Hajdúhadház város Díszpolgára” kitüntető címet kapott Hagymásy György háziorvos, főorvosnak, aki az Aesculapius-2000 Felnőtt és Gyermek Egészségmegőrző Bt. jól összehangolt szakmai csapatával felnőtt- és gyermek-háziorvosi teendőket 1982 óta lát el Hajdúhadházon. A vezetésével 2006-ban alakult meg Hajdúhadházon a Hajdú Gondoskodó Szervező, Ellátó Közhasznú Társaság, mely jelenleg is működik nonprofit kft. formában.

„Földi János kitüntető címet” vehetett át Dáné Csaba, aki bár hivatalos minőségben nem testnevelő tanár, nem edző, személyes példamutatásával mégis a mozgást, az aktív életmódot népszerűsíti Hajdúhadházon immáron 30 éve. Vezetésével a 90-es évek óta van lehetőség kung-fu foglalkozásokon részt venni a városban.

„Elismerés Szociális Munkáért” oklevelet adományozott a város Ráczné Nagy Erikának, a Hajdúhadházi Család- és Gyermekjóléti Központ családsegítő munkatársának, valamint Varga Gáborné Csillának, aki jelenleg szociális gondozó és ápolói munkakörben tevékenykedik a városban, továbbá a Hajdúhadházi Mikrotérségi Szociális Gondozási Központ munkaközösségnek tagja.

PRO CATHEDRA „Város Kiváló Pedagógusa” díjat kapott Fekete Lászlóné óvodapedagógus, aki a Hajdúhadházi Városi Óvodában lát el gyermekvédelmi feladatot; Tóthné Komor Enikő pedagógus, aki megbecsült dolgozója az iskola tantestületének, és több mint 36 éves munkaviszonnyal rendelkezik az intézményben; Jávorszki Judit, a Talentum munkaközösség vezetője; továbbá Szabóné Jablonczay-Juhász Ágnes Éva óvodapedagógus, a Pöttömművészek tehetségcsoport vezetője.

Hajdúhadház város ünnepi testületi ülésén Elismerő Oklevéllel adományozták Antalné Beke Ildikó iskolatitkár munkásságát, aki tartópillére a Földi János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolának.

Hajdúhadház Közösségének Szolgálatáért Elismerő Oklevelet kapott a nyugdíjba vonulása alkalmából Konyári Attila Józsefné, a Hajdúhadházi Bölcsőde dolgozója, és ugyanezen elismeréssel díjazták a nyugdíjba vonuló Molnár Sándor tevékenységét is, aki 2011. óta dolgozik a Hajdúhadházi Futball Klubnál, a sportpálya üzemben tartójaként.

Polgármesteri Elismerést ezúttal két polgárőr, Makhánid Zsolt és Ozsváth Patrik Tibor kapott.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában