Csillagászat

2022.12.13. 16:05

Ki se kell mozdulnunk otthonról, hogy a hortobágyi csillagos égboltot nézzük

Éjjel-nappal veszi az eget egy nemrég beüzemelt kamera.

Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Partnerként vesz részt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont projektjében, melynek kapcsán már több, a teljes égboltot figyelő meteorkamerát telepítettek országszerte. Egy ilyen kamera került a megkötött együttműködési megállapodásnak megfelelően a Fecskeház Erdei Iskola csillagdájának tornyába is – közölte Facebook-oldalán a nemzeti park. 

Amellett, hogy a helyszín így a magyar hálózat része lesz, az állomás bekerül egy fél Európát felölelő kamerahálózatba, az AllSky7-be is, amelynek állomásai (köztük a hortobágyi) ezen a honlapon láthatók. Az adott kamera élőképét a kiválasztott állomásra kattintva lehet megnézni.

A park honlapja rámutat: az így elkészült meteorfelvételek elemzéséből tudományos publikációk születnek majd, lehetőség nyílik esetleges meteorithullások felderítésére, illetve a hálózat irányelvei szerint a felvételek ismeretterjesztésre és oktatásra szabadon felhasználhatók a Hortobágyi Nemzeti Park számára is. A kamerát bárki felkeresheti az interneten, és élőképén egy-egy látványos meteorhullást (például a közelgő Geminidákat: december 14-15 éjjelén) itt is nyomon követheti.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában