Ajándék

2022.12.14. 07:00

Kabán, Berettyóújfaluban és Tégláson is meglepik az időseket

A rászorulók tűzifát is kapnak.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Érezni a gazdaság nehézségeit az önkormányzatok év végi ajándékozásában is. Legalább is ez derül ki mindabból, amit a megkérdezett polgármesterek elmondtak. A Cívishír afelől érdeklődött, hogy az év végéhez közeledve a települések önkormányzatai mivel tudják segíteni, megajándékozni a lakosokat, a szociálisan rászorulókat. Támogatás, segítség a megkérdezett helységek mindegyikében van, kinél több, kinél kevesebb.

Berettyóújfaluban nagyobb mértékű a támogatás.

Muraközi István polgármester el is mondta, hogy az év végi ajándékozásban tartják az előző évek színvonalát. A nyugdíjasoknak a Berettyó-kártyára 3-3 ezer forintot töltöttek fel, az összeget pedig a kártya támogatói rendszerében lévő helyi kis- és középvállalkozások által üzemeltetett, élelmiszert és tanszert árusító üzletekben, valamint gyógyszertárakban vásárolhatják le. A tűzifatámogatást igénybe vevőknek 300 mázsával több fa jut, ennyit vásárolt még az önkormányzat. A közintézményekben dolgozók gyermekei mikuláscsomagot kaptak, a város valamennyi lakosának pedig egy berettyóújfalui gyermek rajzával díszített karácsonyi üdvözlőlapot küldött az önkormányzat. Mivel Újfalu térségi központ is, a Bihari Szolgáltató Központ a kistérség legrászorultabb családjainak, összesen 575-nek élelmiszereket, szakácskönyvet és takarót tartalmazó csomagot juttat el.

– Most egy kicsit visszafogottabb az év végi ajándékozásunk, hiszen a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben örülünk, ha a településfejlesztést szolgáló pályázatokhoz az önerőt ki tudjuk gazdálkodni – válaszolta kérdésünkre Miluczky Attila, Egyek polgármestere, akinek szavaiból kiderült, hogy mindennek ellenére sem kellett a karácsonyi hangulatot, eseményeket nélkülözni a helyieknek. A falu 65 évesnél idősebb lakói számára most is megtartották a helyi kulturális csoportok közreműködésével, vendéglátással összekötött adventi műsort. A Vájkos-tó környezetében volt adventi vásár, a díszkivilágítást viszont minimalizálták, mindössze a templom és az étterem előtti villanyoszlopokra szerelték fel az ünnepi hangulatot keltő fényforrásokat. – A legnagyobb ajándék az egyekieknek az új aszfaltozott utak, azok közül is az, amelyik a faluból a Tisza partjára vezet ki – tette hozzá az elmondottakhoz Egyek polgármestere.

– Kabán az idén is folytatjuk az évek alatt bevált ajándékozási gyakorlatot. A 62 évesnél idősebb lakosaink vagy 2 ezer 500 forintos vásárlási utalványt, vagy az önkormányzat által megtermelt mezőgazdasági terményekből összeállított, körülbelül ötezer forint értékű élelmiszercsomagot kapják.

Jellemzően ez utóbbit választják többen – kezdte az év végi támogatások felsorolását Szegi Emma polgármester.

– A gyerekek kétezer forintos mikuláscsomagot kaptak, és karácsony előtt az idén is megtartjuk nekik a műsoros foglalkozást, amelyen az építőkocka lesz a fókuszban. A pedagógusoknak és az önkormányzati intézményeink alkalmazottainak 10 ezer forint értékű ajándékcsomagot adunk.

Körösszegapátiban – mondta Tarsoly Attila polgármester – alapvető élelmiszerekből összeállított ajándékcsomagot kapnak az emberek. Hogy kik? Azok, akik azt igénylik. Az önkormányzat ugyanis év végéhez közeledve meghirdeti az élelmiszercsomagot átvételének lehetőségét. A jelentkezők mindegyike megkapja, azt pedig, hogy mennyire gazdag a csomag, az igénylők számától függ.

Létavértesen az előző évekhez viszonyítva visszafogottabb a karácsonyvárás – erre utaltak Menyhárt Károly polgármester szavai. – Hagyomány, hogy egy széles rétegnek ajándékcsomagot adunk. Az idén viszont ezt elvitte az élelmiszer és az energia árának emelkedése. Év közben az egyedül élő idősek 30 ezer, a párban élők 20-20 ezer forint támogatást kaptak. Szeptemberben, az iskolakezdésre pedig az általános iskolásoknak 20, a középiskolásoknak 30, az egyetemistáknak 50 ezerforintot adtunk fejenként – sorolja a polgármester, aki elmondta azt is, hogy advent idején a főtéren karácsonyhoz kapcsolódó rendezvényekkel és vásárral várják a vendégeket, a díszkivilágítással viszont takarékoskodnak, a központi útkereszteződésben csak 4-4 lámpaoszlopra rakták fel a karácsonyt idéző fényforrásokat.

Nyíradony a szűkösebb időkben is igyekszik kitenni a lakosok ünnepre hangolásában.

Tasó Béla polgármester kérdésünkre elmondta, az idén nincs karácsonyi ajándékozás, viszont a nyíradonyiak lehető legszélesebb körét igyekeznek elérni a ünnep hangulatával. Az idén várossá nyilvánításának 30. évfordulóját ünneplő település első alkalommal rendezi meg az adventi vásárt. Ünnepi képviselő-testületi ülést is tartanak. A nyugdíjasokat szórakoztató műsorral körített vacsorára várják. Az idei tűzifatámogatás összesen 10 millió forintos összegét készpénzben adták oda rászorultaknak.

A szociális tűzifatámogatást Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere is említette. A téli tüzelő faluba szállítása, felkuglizása, és a jogosult 330 családhoz történő kijuttatása közel 4 millió forintba kerül. A településen minden gyermek kapott mikuláscsomagot. A református egyház 200 ember részére főz ételt. A közösségi élményt a vendéglátással összekötött adventi összejövetelek adják. A 60 éven felüli sárrétudvari lakosok 6-6 ezer forint támogatást kapnak.

Polgáron az adventi vasárnapokon vásárral, műsorral és vendéglátással várják az érdeklődőket a művelődési ház és könyvtár szervezésében.

Az eseményt a közművelődési intézményen keresztül a város önkormányzata finanszírozza. Tóth József polgármester azt is elmondta, hogy a nehéz gazdasági helyzet okán az önkormányzat már szeptemberben a korábbi keret háromszorosára emelte a hátrányos helyzetben lévők tűzifa-, élelmiszer- és gyógyszertámogatására fordítható összeget. – Beáldoztuk az önként vállalt feladataink egy részét, így több száz személyt, családot tudtunk segíteni 10-30 ezer forint közötti összeggel – tette hozzá a városvezető.

Tégláson a polgármester, Szabó Csaba az önkormányzati intézmények dolgozóinak felhívta a figyelmét arra, hogy a hátrányos helyzetűekre különösképpen figyeljenek. Ha bármilyen problémát észlelnek, azt azonnal jelezzék. – Az adventi vasárnapokon minden alkalommal ételosztást tartunk. Minden 70 éven felüli téglási lakos kapott egy ötezer forintos vásárlási utalványt, amelyet a helyi élelmiszerboltban vásárolhatnak le. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen kértem, hogy az erre az évre szánt jutalmam összegét a szociális alapba csoportosítsák át – sorolta az év végi támogatásokat a városvezető. Hozzáfűzte, hogy az év során folyamatosan gyűjtötték a tűzifát, például az út menti fák kivágásából.

Tiszacsege polgármestere, Szeli Zoltán arról tájékoztatott, hogy a járási startmunka mintaprogramokban megtermelt és feleslegessé vált terméket 124 közfoglalkoztatott élelmiszercsomagokban kapta meg. 

A Tiszacsegén bejelentett lakóhellyel rendelkező, 65. életévét betöltött időskorúak bizonyos nyugdíjösszeg alatt ötezer forint támogatást kapott. Ezt a fajta segítséget 684-en kérelmezték. A Belügyminisztérium szociális célú tüzelőanyag vásárlásához nyújtott pályázatán a város közel 14 millió forintot nyert, amiből több mint ezer erdei köbméter fát vásárolt. Ezt a támogatást 658-an kérelmezték. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is hirdetett tűzifatámogatást, ezt 56-an vették igénybe. A gyerekek mikuláscsomagot kaptak, az időseknek a közmunkaprogramban előállított termékekből összerakott, ötezer forint értékű csomagot osztottak ki az év végéhez közeledve.

CH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában