Helyi közélet

2022.12.06. 13:24

Idén is az ablakon keresztül érkezett a Mikulás a beteg gyerekekhez – fotókkal és videóval

Fegyverneki Máté és Csatári Gergő ismét bevetették alpintechnikai tudásukat, na és a szekrény mélyén rejtőző jelmezeiket, hogy vidámabbá varázsolják a beteg gyermekek Mikulás-napját.

Forrás: Czinege Melinda

A Hajdú-Bihar megyei tűzoltók négy éve lepik meg látványos érkezésükkel és finomságot rejtő puttonyukkal azokat a gyermekeket, akik betegségük miatt sajnos nem a családi ház melegében várják a Nagyszakállút. A szakemberek mikulás és krampusz ruhát öltenek, majd az alpintechnikai tudásukat bevetve a magasból leereszkedve lepik meg a kórházban gyógyuló csöppségeket. Így tették ezt idén is: Karcag és Berettyóújfalu után, december 6-án Debrecenbe, a Klinika Központba látogattak el.

Forrás: Czinege Melinda

Ez az a nap, amikor a tűzoltó autómegjelenésének kicsik és nagyok egyaránt örülnek. – Jaj, ez minden évben így van, mindig úgy várjuk őket – jegyezte meg egy dolgozó csillogó szemekkel követve végig, ahol a két tűzoltó egyre csak emelkedik a gyermekonkológia épületének legmagasabb pontja felé. Ahogy a fehér ruhás, maszkos hölgy a mutatványt figyelte, az én szemem az ablakban ácsingózó, kisbeteg gyermekeket fürkészte. Összetartott apró kezek, bekötött fejecskék, maszkok alól előbújt tátott szájú széles mosolyok. Ahogy ereszkedett a két jókedvű vendég a magasból, úgy nyíltak tágra az ablakok, s töltötte meg pillanat alatt édes gyermekének a téli, borongós utcát. Az ének után vers is járt, mindezért cserébe pedig a puttonyból mindenkinek jutott egy piros szalagos csomag.

Apró gesztus, ami pillanatra a legnagyobb fájdalmat is eltörli – summáztam, majd a következő daruba szállás előtt elcsíptek néhány szóra a jótevőket.

Kínából, egy kötéltechnikai világversenyről hazajövet született meg az ötlet, és azóta is próbálunk belőle hagyományt teremteni. A legnagyobb érdem az adakozóké, mert nélkülük ez a nap nem jöhetne létre. Nekünk pedig mindent megér, mert nagyon szeretjük csinálni

 – mondta el Fegyverneki Máté. A krampuszruhába bújt tűzoltó megosztotta, hogy ebben a feladatban nem a magasság okoz nehézséget, mindinkább a szomorú pillanatok, de mint mondta, a sok mosoly és a gyermekek izgatottsága mindennél többet jelent számukra.

Az adománygyűjtés is a pozitív élményeket gyarapítja az akcióban: évről évre bebizonyosodik, a jó ügy mellé odaállnak a támogatók. A felajánlásokból a korábbi években is tudtak vásárolni a kórházaknak hasznos eszközöket a tűzoltók. Idén minden egyes, a debreceni klinikán kezelt beteg gyermek kapott csomagot, sőt, az osztályokon dolgozó nővérek is; Berettyóújfaluban pedig az összefogásnak köszönhetően klímát adományozhattak, ami a gyermekrészleg várótermében funkcionálhat. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában