Közbeszerzés: fásítás

2022.12.28. 13:32

Ide kevesebb, oda több fa kerül

Módosította a debreceni önkormányzat a véderdősítés kivitelezési szerződését.

Közösségi faültetés a Vértessy-kúriánál 2022 novemberében

Fotó: KISS ANNAMARIE

Módosította a debreceni önkormányzat a város nyugati részét érintő véderdő jellegű fásítások és erdőtelepítések kapcsán kötött szerződést – derül ki a Közbeszerzési Értesítő december 27-ei számából.

A fásítás 4,45 hektáron történik 725 darab faiskolai díszfa ültetésével, ezt követően 2026. december 31-ig tartó ápolási munkákkal. A munkát egy debreceni cég végzi. Feladata a geodéziai telekhatár kitűzés, a területelőkészítés, utóbbiba beleértve például az illegálisan lerakott hulladék elszállítását, vagy a faültetést akadályozó növényzet eltávolítását; továbbá a talajelőkészítés, ültetés, növényápolás. A telepítendő fák ültetési helyeinek kitűzését 6 méteres sor és 6 méteres tőtávval számolják, 80 x 80 centiméteres ültető gödrök kialakításával. A Vezér utca közelében 55 oszlopos tölgy, 35 kislevelű hárs, a Vértessy-kúria környékén 195 kislevelű hárs, 290 ezüsthárs, 50 mezei szil telepítése van betervezve. Amennyiben az elültetett faegyedek 3 éven belül kipusztulnak, gondoskodni kell azok pótlásáról. A csemeték egy részét közösségi faültetés keretében helyezik a földbe.

A munka szerződés szerinti kezdete július 1. volt, a beszerzés végleges összértéke 56 millió 808 ezer 450 forint.

A szerződést 2022. november 22-én módosították. Az indoklás szerint a Vezér utca közelében a pontos területkitűzéskor realizálódott, hogy a műszaki tartalomban (amelyet a 2020-ban készült megvalósíthatósági tanulmány alapján állítottak össze) megadott ültetési háló (6 méteres sor és 6 méteres tőtávolság) alkalmazásával nem ültethető be a szerződésben rögzített facsemete darabszám. A megvalósíthatósági tanulmány készítését követően a szomszédos ingatlanok tulajdonosai a telkek hátsó bejárataihoz, az önkormányzat által bérelt területeken gépkocsibeállókat, belső utakat alakítottak ki, sok esetben engedély nélkül, mely felépítmények miatt a tervezett módon a fásítás nem végezhető el. Annak érdekében, hogy a két fásítási helyszínen (a Vezér utca közelében és a Vértessy-kúria környékén) a szerződés szerint összesen elültetni tervezett facsemete darabszámot ne kelljen csökkenteni, az előirányzott ültetési háló, valamint az összes darabszám két terület közötti megosztásának módosítása vált szükségessé.

A facsemeték darabszáma, az ellenszolgáltatás összege változatlan marad, továbbá a teljesítési határidőt sem érinti a módosítás. HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában