Elismeréseket adtak át

2022.12.12. 21:41

Fénymutató személyekről szólt Hajdúnánás napja

Szólláth Tibor: azt ünnepeljük, hogy közösséggé váltunk nehéz történelmi időkben.

Forrás: Molnár Péter

Minden év december 12-én a Bocskai-szobor válik Hajdúnánás legfényesebb pontjává. A város napján Erdély és Magyarország egykori fejedelmét idéző műalkotást emlékezők veszik körül és koszorúzzák meg. A rávetülő fényt idén hópelyhek békés szállingózása tette még elegánsabbá: méltó miliő egy olyan emelkedett köszöntőhöz, amelyet dr. Kónya Péter az Eperjesi Egyetem rektora intézett a jelenlévőkhöz.

Forrás: Molnár Péter

A felvidéki történész felidézte a 416 évvel ezelőtt véget ért Bocskai-felkelés előzményeit, beszélt a Bécsi békét eredményező két évig tartó véres harcokról, melyben döntő szerep jutott elődeinknek, a hajdúknak. A Szerencsen Magyarország fejedelmévé választott Bocskai István 1605. december 12-én Korponán adott kiváltságlevelet a 12 hajdúkapitánynak és 10 ezer közhajdúnak. A hajdúszabadságok kihirdetésével utat mutatott az ország további fejlődésének és a magyar állandó hadsereg felépítésének. A felkelés vagy inkább szabadságharc fénymutató lett a magyar történelem nehéz napjaiban és ma is példaként szolgálhat a magyarságnak határon belül és túl – fogalmazott.

Az emlékezés koszorúit elhelyezők sorát a városi önkormányzatot képviselő Szólláth Tibor polgármester, Nagyné Legény Ildikó és dr. Csiszár Imre alpolgármesterek nyitották, majd Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke és számos helyi szervezet folytatta.

Az esemény után az út túloldalán lévő Kéky Lajos Városi Művelődési Központba invitáltak ünnepi közgyűlésre. Szólláth Tibor köszöntőjében hangsúlyozta, a város életének egyik legszebb alkalmán azt ünnepeljük, hogy közösséggé váltunk nehéz történelmi időkben. Elhangzott, a covid, az orosz-ukrán háború és az energiaválság okán talán mi is történelmi időket élünk épp. – Akik itt ülnek előttem, mind olyan értéket képviselnek, amivel irányt tudnak mutatni ma, ebben az értékvesztett időben ki-ki a maga területén – utalt a városi elismeréseket átvevőkre. Végezetül említést tett arról, hogy hamarosan csomagot küldenek testvérvárosuk, az Ukrajnában lévő Visk lakóinak, s arra buzdította a jelenlévőket, hogy keressék meg a környezetükben azokat, akiknek egy pici segítséggel, ajándékkal szebbé tehetik a karácsonyát.

HaBe

Díjazottak:

Szabó Imréné Máró Julianna, nyugdíjas óvónő – a Szarvasi Óvónőképző Intézet Aranyoklevele
Bodnár Jánosné, a tedeji nyugdíjasok közösségépítője – Polgármesteri elismerő oklevél
Szabóné Kiss Judit, minőségi péktermékek előállítója, aktív közösségi szerepvállaló – Polgármesteri elismerő oklevél
Szarvas Péter rendőr főtörzs – Polgármesteri közösségi díj
Tóth Zsanett mentőtiszt – Polgármesteri közösségi díj
Pálné Kovács Katalin tűzoltó alezredes – Polgármesteri közösségi díj
Takács Gábor címzetes tűzoltó alezredes – Polgármesteri közösségi díj
Rab András polgárőr – Polgármesteri közösségi díj
Kovács Imréné népzenetanár – Makláry Lajos Pedagógiai és Közművelődési Díj
Demeter Imre festőművész – Maghy Zoltán Művészeti Díj
Nagyné Bózsár Katalin magyar nóta és népdalénekes – Maghy Zoltán Művészeti Díj
Mónusné Ruszin Annamária íjász világrekorder – Somorjai László Testnevelési és Sportdíj
Dr. Bencsné Dr. Császi Éva orvos – Kabay János Közegészségügyi Díj
Nagy Sándor méhész – Csiha Győző Ipari és Kereskedelmi Díj
Barna Anikó népzenetanár, koboz- és citeraművész – Hajdúnánás Város Ifjú Reménysége
Prof. Dr. Horkai Irén bőrgyógyász – Hajdúnánás Díszpolgára

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában