Riport

2022.12.31. 22:42

Ez aztán különös egy szilveszter! – fotókkal

Míg máskor éjfélre gyűlik tömeg Debrecen szívében, most addigra igencsak kiürül a tér.

Forrás: Kiss Annamarie

Annak ellenére, hogy idén sem utcabál, sem tűzijáték nem csalogatta a debreceni főtérre az embereket, csendesnek és kihaltnak semmiképpen nem lehetett nevezni azt. Programok híján a karácsony után megmaradt lehetőségeket élvezte ki az igen szép számmal egybegyűlt tömeg.

A finom falatok most is jólestek, egész este kígyózott a sor a kürtőskalácsos előtt, de sokan várakoztak kenyérlángosért és forralt borért is. A szilveszteri kellékek is sokakat érdekeltek, a színes parókák, a konfetti és a duda szintén gyorsan fogyott az árusoknál.

Otthon vagy házibuliban

Volt, aki enni, és volt, aki inkább mozogni érkezett szilveszterkor a Kossuth térre. A jégpályán olyan gyorsan siklottak a korcsolyázók, akárcsak a 2022-es év napjai egymás után. A legtöbben fiatalok, akik azt mondták, a korcsolyázás után barátokhoz sietnek majd, házibuliban töltik ugyanis a szilvesztert.

A Csősz család
Forrás: Kiss Annamarie

Olyan is akadt, aki az ünnepi fényeket nézte meg még egyszer utoljára a ’22-es évben, így tett például a Csősz család. – Most sétálunk egyet, majd otthon fog telni az este további része a családdal, négyesben – mondta el Csősz Levente, aki a feleségével, Annával és gyermekeivel, Lujzával és Vincével sétált szilveszter délután a főtéren. A szülők kivárják majd az éjfélt otthon, de újévi fogadalommal nem terhelik a lelkiismeretüket.

Kovács Zsuzsanna és lányai, Takács Anna és Bernadett
Forrás: Kiss Annamarie

Kovács Zsuzsanna és lányai, Takács Anna és Bernadett a maskarát sem hanyagolták el, a főtéren már szilveszteri szettben nézelődtek, sőt vásároltak még kellékeket, hogy otthon, a házibuliban másoknak is jusson a mókás kiegészítőkből. – Sertést, lencsét és virslit eszünk majd, és pezsgővel is koccintunk éjfélkor – osztotta meg az édesanya a szilveszteri programot.

Petra, Lili és édesanyjuk, Beáta
Forrás: Kiss Annamarie

Petra és Lili jó hangosan fújták a dudáikat, a kislányok az édesanyjukkal időztek az ünnepi téren. A családanya elmondta, hogy bár általában kimozdulnak szilveszterkor, most úgy döntöttek, hogy a saját otthonukban búcsúztatják az óévet. – Finomakat fogunk enni és ünnepelni, amíg bírunk. A szokások rabjai vagyunk, úgyhogy nálunk sertéshús és kocsonya, éjfélkor lencse és virsli lesz a menü – mondta el Beáta.

Hiányolják a tűzijátékot

Megkérdeztük a szilveszterezőket arról is, hogy hiányolják-e a szokásos főtéri hacacárét, na és persze az éjféli tűzijátékot. Többen úgy nyilatkoztak: főként az élő zenét és az utcabált hiányolják, azt is leginkább azért, mert most nagyon kedvező lenne az időjárás a szabadtéri szórakozáshoz.

– Nagyon sajnáljuk, hogy elmarad, de megértjük az okát. A tűzijátékot is hiányoljuk, hiszen mi kisgyermekes család vagyunk, és mivel mi úgy nőttünk fel, hogy a tűzijáték hozzátartozik a szilveszterhez, sajnáljuk, hogy a gyermekeink ebből az élményből kimaradnak – nyilatkozott portálunknak egy édesanya. Mások is osztoztak a véleményében, de persze olyannal is találkoztunk, aki örült annak, hogy most nem durrogással lépünk át az új esztendőbe.

Minden másként alakult

Év végéhez közeledve summázni szokás az elmúlt időszakot, így aztán ha másról nem is, késő délutáni körutunkról mi is elgondolkodtunk. Különösre sikeredett, azt mondhatnánk, hiszen míg máskor éjfélhez közeledve egyre duzzadó tömeggel találkozhattunk a Nagytemplom lábánál, addig ez alkalommal, ahogy telt az idő, úgy széledt szét az ünneplő népség. Ki-ki a saját kuckójába igyekezett estére, hogy családja vagy éppen barátai körében búcsúztassa az óévet.
Aztán meg az éjféli eget sem fogja színesre festeni Debrecen főterén semmiféle pirotechnikai termék, ez az űr is egészen új élményt jelent. Na jó, teljesen azért mégsem maradt beteljesületlen a vágy, a lelkes szilveszterezők gondoskodtak arról, hogy ne maradjon a megyeszékhely tűzijáték nélkül. Már délután megkezdődtek a magánakciók, így aki nagyon vágyott a fényparádéra, az jó szerencsével elkaphatott egy-egy színes pillanatot a város egén. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában