Programozóinvázió

2022.12.04. 11:13

Debrecenben feszültek egymásnak az ifjú számítógépguruk

Több szomszédos megyéből érkeztek a debreceni regionális programozó csapatversenyre.

Forrás: Molnár Péter

Immáron kilencedik alkalommal rendezte meg a Debreceni Egyetem Informatikai Kara vasárnap a DEIK Regionális Programozó Csapatversenyt, a kar Kassai úti épületében.

A verseny célja, hogy népszerűsítse a számítógépes programozó csapatversenyeket, illetve fejlessze és regionális szinten mérje össze a versenyben részt vevők csapatmunkáját, algoritmikus programozói tudását. A találkozóra a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben működő oktatási intézmények, valamint a versenybizottság által meghívott egyéb oktatási intézmények csapatai nevezhettek.

Közkedvelt szak a fiatalok körében

– Többek közt azért tartom fontosnak a versenyt, mert egyrészt a gyerekeknek is megmérettetés, mind egyetemi és mind középiskolai csapatoknak. Másrészt jelentősen növeli az informatikai kar vizibilitását. Tehát, ha jól sikerül a verseny, jók a feladatok, akkor kedvet kapnak, hogy hozzánk jöjjenek. Egyébként ide nagyon tehetséges gyerekek érkeznek, és ezzel is megpróbáljuk kompenzálni például a budapesti egyetemek elszívó hatását.

Remélhetőleg akad olyan fiatal, aki ennek hatására dönt úgy, hogy Debrecenben folytatja a tanulmányait

– fogalmazott a Haon érdeklődésére Baran Sándor egyetemi tanár, tudományos és pályázati dékánhelyettes.

Baran Sándor 
Forrás: Molnár Péter

Megjegyezte, az elmúlt évek tapasztalatai alapján az informatika hihetetlenül kedvelt a pályaválasztók körében. Az idén programtervező informatikus alapszakra több mint 180 fiatalt tudnak felvenni. Másik két alapszakon pedig csaknem 130 diák kezdhette meg a tanévet. Kiemelte, pillanatnyilag 280 fő felett van a kar hallgatóinak száma. – A diákjainknak nagyon jók az elhelyezkedési lehetőségei, a környékbeli cégek is nagyon sok hallgatót felvesznek – emelte ki.

A megmérettetésre több kategóriában lehetett nevezni. Az első kategóriában a középiskolák érettségivel nem rendelkező, egyazon intézmény (tipikusan 9–12. osztályos) tanulóiból álló, maximum 3 fős csapatok jelentkezhettek.

Forrás: Molnár Péter

A második kategóriában az egyetemek alapképzésben részt vevő (BSc-s vagy BA-s), nappali tagozatos, informatikai szakterületen diplomával nem rendelkező, egyazon intézmény hallgatóiból álló, maximum 3 fős csapatok vehetnek részt.

A harmadik (nyílt) kategóriában tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező versenyzőkből álló, maximum 3 fős csapatok vehetnek részt.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában