Árhullám

2022.12.22. 08:59

Árad a Tisza, ez most a helyzet Csegénél

A kompközlekedés is leállt, de szilveszterre talán már járhat a tiszacsegei komp

Forrás: Facebook / Bodó Sándor

A Tisza áradása miatt már három napja nem tud közlekedni Tiszacsege és Ároktó között a komp. Arról egyelőre nincs biztos információ, hogy ennek mikor lesz vége, de az üzemeltető bízik benne, hogy szilveszterre helyre újra üzemeltetni tudják a révet. Elsőfokú árvízvédelmi készültség nincs, azonban a folyón érkező uszadékfa okozhat még gondot.  

Lévai Zoltán üzemeltető a Hajdú Online megkeresésére elmondta: jelenleg folyamatos ügyeletet tartanak a komp mellett, ugyanis a nagymennyiségű vízzel jelentős uszadékfa is érkezik a Tisza felső szakasza felől. A Tisza felső szakaszának szinte valamennyi mellékfolyója apadásnak indult, a Bodrogot kivéve. – Nagyjából 300 köbméter víz érkezik másodpercenként a Bodrogról a Tiszába, itt nálunk körülbelül 1100-1200 víz folyik át ugyanezen idő alatt. Amíg az előbbi nem tetőzik és fordul át apadásra, addig a Tisza vízmennyisége sem fog tudni csökkenni – mondta. Megnyugtatott, annyi vízmennyiség nem érkezett, hogy az elsőfokú árvízvédelmi készültséget elrendeljék, így csupán csak arra kell figyeljenek, hogy az uszadék ne okozzon problémát, esetleg kárt az átkelőhajóban.

Szerencsétlen helyzet, hogy pont karácsonyra jött ez az áradás, ugyanis a halászcsárdából ilyenkor rengeteg halászlevet visznek el a vendégek. Budapest irányából is a kompon keresztül érik el leghamarabb a vendéglőt. Ezért is igyekszünk naprakész információkkal szolgálni a Facebook oldalunkon

 – mutatott rá. Az előrejelzések és reményeik szerint szilveszterre újra járhat majd a komp. Kérdésünkre elmondta, hogy a kompközlekedés a téli időszakban sem szünetel, a Tisza alacsonyabb vízszintjéhez a megfelelő eszközök tudnak igazodni. Az átmeneti szünetek oka legtöbb esetben technikai jellegű, vagy a Tisza áradása.

A csegei helyzetet szerdán Bodó Sándor is megnézte, az országgyűlési képviselő esti posztjában egy fotót is közölt a mostani állapotról.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdai jelentése szerint a Tisza magyarországi és határon túli vízgyűjtőin az elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék - jellemzően eső - hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, amelyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor sem a magyarországi, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása – közölték az MTI-vel.

BS

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában