Mit hoz a jövő?

2022.12.14. 14:01

A klímaváltozás élőlényekre gyakorolt veszélyeit is vizsgálta a Debreceni Egyetem új projektje

A legújabb trendekhez illeszkedve a kutatási eredményekből készült válogatást multimédiás ismeretterjesztő tartalmak formájában dolgozták fel.

Prof. dr. Kusza Szilvia a szerdai előadásán

Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória-archív

A klímaváltozásnak az állatpopulációk genetikai jellemzőire gyakorolt hatását vizsgálta Prof. dr. Kusza Szilvia vezető kutató, a projekt szakmai vezetője az elmúlt 15 évben. Munkássága a klímaváltozás által fokozottan veszélyeztetett, vadon élő és háziállatok genetikai, genomikai vizsgálatára irányult.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalon keresztül meghirdetett „Tudományos Mecenatura Pályázat” pályázati kiírás keretében valósult meg az „Állatpopulációk genetikai múltja, jelene és jövője a klímaváltozás tükrében – távoktatási és tudományos ismeretterjesztő multimédiás tartalmak gyártása az X, Y, Z generációk számára” címmel. Az egyetemi projektben – melynek célja a tudományos ismeretterjesztés volt – a szakmai vezetőn kívül még két személy vett részt.

– A klímaváltozással és annak hatásaival nap mint nap találkozhatunk. Közvetlen és közvetett hatásai veszélyeztetik az emberiség számára létfontosságú ellátási rendszerek stabilitását, amelynek zavarai beláthatatlan ökológiai, gazdasági és társadalmi következményeket hordoznak magukban. Kifejezetten a Kárpát-medencére vonatkozó kutatási eredmények társadalmasítását tűztük ki célul, ezért a projekt során ismeretátadást szerettünk volna megvalósítani modern és korszerű eszközökkel. Sok téves vagy félrevezető információ jelenik meg a különböző médiafelületeken, emiatt fontosnak tartottuk a genetikai alapfogalmak helyes használatának tisztázását, különösen a fiatal korosztály számára

– fogalmazott a projekt szakmai vezetője.

Alkalmazkodva napjaink fogyasztói szokásaihoz, a projektben összesen 100 percnyi tudományos ismeretterjesztő, távolléti oktatásban is felhasználható videóanyag készült el, melyet különböző közösségi oldalakon tesznek hozzáférhetővé. A projekt zárórendezvényén premier vetítést tartottak a YouTube, a Facebook, az Instagram, a Twitter- és a TikTok-platformokra fejlesztett tartalmakból. A kisfilmek legfontosabb célcsoportja azon egyetemisták és szakemberek köre, akik a munkájuk során alkalmazhatják az új tudományos eredményeket.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában