Konferencia

2022.11.06. 11:39

Térinformatika: elmélet és gyakorlat találkozása a Debreceni Egyetemen

Szabó Szilárd, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője

Forrás: unideb.hu

Miként lehet a térinformatikában használatos adatokat korszerű eszközökkel, hatékonyan kinyerni, és azokat milyen módszerekkel tudják feldolgozni? Ezek a kérdések álltak a középpontban a Debreceni Egyetemen csütörtökön kezdődött 13. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon.

A hirek.unideb.hu beszámolója szerint a kétnapos rendezvény több mint 170 résztvevője a plenáris előadások mellett öt szekcióban (négy magyar és egy angol nyelvűben) összesen 84, a témába illő előadás közül választhatott, 16-ot külföldi szakemberek tartottak. A konferenciához kapcsolódva a Díszudvaron 15 cég és szervezet mutatta be termékeit, szolgáltatásait – összegezte Szabó Szilárd, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője.

Almási Győző, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára a konferencia megnyitóján mérföldkőnek nevezte a földügyi igazgatás térinformatikai rendszereit és eljárásait megreformáló, úgynevezett e-ingatlan nyilvántartás létrehozását. Hozzátette: tavaly ilyenkor kezdte meg működését a földmegfigyelési információs rendszer, melynek jóvoltából a közigazgatás egyedülálló lehetőséget kapott a rendszeresen érkező műholdadatok felhasználására.

- Az állami ingatlannyilvántartási térképek minőségének javítása kiemelt feladata a térképészeti szakterületnek. Ezért egyeztetéseket kezdtünk szakmai partnerekkel arról, hogy ezek frissítésekor drónokat is igénybe vennénk a jövőben – ismertette.

A helyettes államtitkár sikeresnek nevezte emellett azt a kezdeményezést, hogy egyre több, a felsőoktatásban duális képzésben részt vevő hallgató kerülhet be földmérő gyakornokként a földhivatalokba.

További részletek az egyetemi hírportál cikkében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában