Együttműködés

2022.11.21. 10:30

Összefogtak a hatékonyabb kémiai oktatásért a Debreceni Egyetemen

Előadás-sorozaton keresztül ismerhetik meg egymás munkáját az intézetek.

Forrás: unideb.hu

Az egyetem kémiával foglalkozó intézetei egy előadás-sorozaton ismerhetik meg egymás munkáját; elsőként az általános orvostudományi kar Orvosi Vegytani Intézete mutatkozott be pénteken. Az intézményben folytatott tudományos és oktatómunka összehangolására hozták létre a Kémia Koordinációs Intézetet – írja az unideb.hu.

Az intézet feladata, hogy minél szorosabban összefogja, összehangolja a különböző karokon folytatott kémiai tevékenységet az egyetem négy legfontosabb pillére, a tudomány, az oktatás, a nemzetközi kapcsolatok és az ipari kapcsolatok terén. A céljuk, hogy elősegítsék az intézetek közötti közös munkát.

– A kollaborációs tevékenység manapság elkerülhetetlen, igazi áttörés csak együttműködéssel érhető el. Ezt szeretnénk élénkíteni, segíteni. Összefogással a hazai és nemzetközi pályázatokon, a nemzetközi és az ipari kapcsolatok kiépítésében is eredményesebbek lehetnek a különböző intézetek, munkacsoportok. Ehhez azonban először egymás tudományos, oktatási tevékenységét, műszerparkját kell megismernünk, hogy lássuk, együtt mire lehetnénk képesek – emelte ki Nagy Péter professzor, az intézet megbízott igazgatója. 

A Vegytani Intézet oktatási és tudományos tevékenységéről Virág László, az intézet igazgatója számolt be. A 100 éves múltra visszatekintő intézet fő feladata az orvosi kémia oktatása az általános orvostudományi, a fogorvostudományi, valamint természettudományi kar magyar és angol nyelvű képzésben résztvevő hallgatóinak.

 A kutatások munkacsoportokban zajlanak. A magas színvonalú tudományos tevékenységet jelzi az is, hogy az intézet elnyerte az MTA Kiváló Kutatóhely címet.

– Kutatásaink a klasszikus biokémia, a sejt- és molekuláris biológia, a pathobiokémia, a farmakológia eszköztárait és a makromolekuláktól az állatkísérletekig (ecetmuslicától az egéren át a patkányig), sőt a humán szövetmintákig terjedő modellrendszereit alkalmazzák a sejten belüli jelátviteli folyamatok, az oxidatív stressz, a sejthalál, a mesenchymális őssejtek differenciációjának kutatására – sorolta Virág László. 

A professzor hozzátette, hogy magas a nemzetközi folyóiratokban megjelent cikkek száma, a minőségi mutatók, például a Q1 besorolású közlemények aránya az összes elméleti intézet közül náluk az egyik legmagasabb.

 Emellett kiemelte a publikációk folyamatosan emelkedő trendet mutató átlagos impakt faktor értékét is.

Az intézet tevékenységének ismertetését követően a szervezeti egységek és kutatócsoportjaik tartottak előadást munkájukról, eddig elért eredményeikről, stratégiai céljaikról.   

A Kémia Koordinációs Intézet előadás-sorozatának következő rendezvényét november 25-én, pénteken 9 órától tartják a természettudományi és technológiai kar Kémiai Intézetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában