Nagyobb terhet jelentenek a kedvencek

2022.11.14. 20:00

Katasztrofális helyzetben vannak Debrecenben is az állatmenhelyek

Ha nem érkezik gyors segítség, és nem lesz kötelező az ivartalanítás, akkor szerintük a tragédia elkerülhetetlen lesz.

Tóth Ákos, a Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány munkatársa az egyik pártfogoltjukkal

Forrás: Molnár Péter

A magas energiaárak óriási kihívást jelentenek az állattelepeknek, ám nemcsak ez okoz fejtörést számukra, hanem az egyre több utcára kidobott eb és macska, és ugyanígy növekvő tendenciát mutat a nem kívánt szaporulatok mértéke is.

– Az utcán kóválygó állatok száma a duplájára nőtt, a menhelyre leadás pedig már a triplájára – fogalmazott a Haon megkeresésére Csige Alexandra, a Bodolai Ferenc Add a Mancsod Alapítvány elnöke. Ottjártunkkor megjegyezte, nekik még nem érkezett emelt számla, de készülniük kell rá, ami azt jelenti, hogy más költségeket szükséges csökkenteniük ahhoz, hogy a villanyszámlákat tudják majd rendben fizetni.

Szétnéztünk a telephelyen, ahol jelenleg egyébként 92 kutyát és 37 macskát gondoznak, és valóban azt tapasztaltuk, többnyire ápolt kedvencekről beszélünk, akik minden bizonnyal nem elszöktek otthonukból.

– Az eledelek ára már most az egekben van, nem tudom, ha ez tovább emelkedik, hogyan fogjuk kigazdálkodni. Az állatorvosi költségeink januártól fognak emelkedni, de erről értesítettek is minket, így tudunk rá készülni. Ez azt jelenti, hogy kevesebb állatot tudunk majd vállalni, de azok meg fogják kapni az összes kellő ellátást – emelte ki.

Nagyon drága az ellátás

Csige Alexandra elmondta, a közelmúltban többszörösére nőtt a segítségkérések száma. Kivétel nélkül mindenki azzal az indokkal keresi meg őket, hogy anyagilag nem tudja vállalni a hagyaték (elhunyt után hátrahagyott állatok) kedvenceket vagy a saját kutyája, macskája ellátását. Nagyon sokszor már idős, beteg állatokat adnának le – esetükben nagyon drága az ellátás.

Csige Alexandra
Forrás: Molnár Péter

– Egyébként a magyarázatok palettája határtalan: költözés miatt leadásra szánt állatok, vagy éppen a gazda visszaköltözik a szülőkhöz, ahova nem viheti az állatot, mert már van stb. – fogalmazott. Hozzátéve, az elmúlt hónapokban már olyan esetekkel is találkoznak, hogy a gazdák a telephely környékén hagyják a háziállatokat, tehát úgy vállnak meg tőlük, hogy a menhelyen dolgozók azt se tudják, ki adta le őket.

– Nálunk jelentősen nem növekedett meg a bejelentések száma, melyben talált vagy leadni kívánt állatot jeleznek nekünk, azonban emögött egy olyan sajnálatos tény látszik körvonalazódni, hogy inkább egy eldugott, ember nem járta területen engedik szabadon vagy rakják ki őket – nyilatkozta Tar Attila, a Buksi Állatvédő Egyesület elnöke.

Mint elmondta, köztudott, hogy túlterheltség, forráshiány miatt az esetek elenyésző százalékában tudnak a szervezetek segíteni. Az örökbeadás gyakorlatilag megszűnt, akinek elvétve sikerül, az sem dőlhet hátra, mert zömük néhány hét, esetleg hónap múlva vissza is kerül. Az energiaválság hatására egyelőre triplázódtak a kiadásaik. Sokat spórolni nem tudunk.

– Az állateledel ára meredeken és dinamikusan emelkedik, ezzel párhuzamosan jelentős minőségbeli romlás tapasztalható. Az orvosi költségeink drasztikusan megnőttek, nehezítő tényező, hogy helyben nincs olyan felszerelt rendelő, ami teljeskörűen el tudná látni mentettjeinket, így minden alkalommal – akár egy oltás miatt is –, be kell mennünk Debrecenbe – fogalmazott, hozzátéve: az állatmentő szervezetek végnapjaikat élik, határaikat feszegetik. Ha nem érkezik egy gyors anyagi injekció a rendszerbe, és nem lesz kötelező az ivartalanítás, a tragédia elkerülhetetlen lesz.

Forrás: Molnár Péter

Bisteyné Magdolna állatvédő kérdésünkre úgy fogalmazott: az állatvédelem jelenleg katasztrofális. Napi szinten több kutya kerül befogásra, leadásra. Egyre több állat kóborol utcákon és külterületen, kidobva és magára hagyva étlen-szomjan.

– A négylábúak ott várakoznak, ahol általában kitették őket, mindaddig, amíg az éhség miatt megindulnak és bemennek a közeli tanyákra vagy bejutnak a városba – fogalmazott. Kiemelte, az infláció és az emelkedő árak miatt az adakozás is nagy mértékben csökkent. Egy adományokból fenntartott menhelyet pedig iszonyat nehéz a mostani helyzetben működtetni.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában