Helyi közélet

2022.11.09. 13:33

Elismeréseket adtak át a Magyar Tudomány Ünnepén

Szerdán délelőtt a DAB székházban tartották meg a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat debreceni nyitóünnepségét.

Forrás: Kiss Annamarie

A rendezvénysorozatot, melynek nyitányát minden esztendőben november 3-a jelenti, s melyhez heteken keresztül a teljes magyar tudományos élet bekapcsolódik az MTA 19. alkalommal szervezte meg. November 3. a Magyar Tudományos Akadémia szimbolikus megalapításának évfordulója, hiszen 192 éve Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokai éves jövedelmét egy tudós társaság alapítására. A programsorozat átfogó képet nyújt a tudomány legújabb eredményeiről, és bemutatja, milyen széles együttműködés alakult ki a hazai tudományos világ szereplői között.

A debreceni nyitóünnepségen Freund Tamás akadémikus, az MTA elnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte: a tudomány út a világ megismeréséhez. – Gondoljuk el együtt, mi történik velünk, amikor ezen az úton járunk. Miből származnak az út nehézségei, mik adhatják az örömöt. Kérdezzük meg, mi az, amire az utazás során szükségünk van – fogalmazott, s hozzátette, társakra bizonyosan szükség van. Hangsúlyozta, hogy a programsorozattal többek között azokat a tudományos kérdéseket vizsgálják és tárják az érdeklődők elé, melyeknek megértése és megoldása életbevágó nem csupán nemzetünknek, hanem Európa, sőt az egész emberiség számára. 

Emellett az élet izgalmas csodáiról, a bennünket körülvevő világ olyan dimenzióiról is szólunk, melyeket csak napjainkban tárt fel a tudomány

 – mondta el.

Az ünnepek alkalmasak arra, hogy egy pillanatra megálljunk, és a napi munka után megpróbáljuk végigtekinteni, hogy hol is vagyunk, mi van mögöttünk, és mi vár ránk a következőkben – erre már Kollár László akadémikus, az MTA főtitkára mutatott rá köszöntőjében. Kiemelte, a kutatások területén is alapvető fontosságú, hogy megmutassák a nagyvilágnak, mi az, ami hungarikumként Magyarországon született.

Kollár László akadémikus, az MTA főtitkára
Forrás: Kiss Annamarie

A világjárvány, az órási mértékű aszály, a szomszédságunkban dúló háború mind-mind gyors, hatékony válaszokat kényszerített ki a döntéshozókból.

A jó válaszokat, a helyes lépéseket csak a legfrissebb tudományos eredmények figyelembevételével, a tudományterületek összefogott munkájának a segítségével találhatjuk meg 

– emelte ki Páles Zsolt akadémikus, az MTA DAB elnöke. Emlékeztetett: az írott történelem számtalan bizonyítékkal szolgál arról, hogy a tudás biztosíthatja a túlélést, a több táplálékot, az egészségesebb életet, a bőséget, a gazdagságot.

Elismeréseket adtak át

Kollár László akadémikus Tartószerkezetek szeizmikus tervezése – kihívások és meglepetések címmel tartott tudományos előadását a rendezvényen, a prezentációt követően pedig díjátadások következtek.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója idén az IDM-Systems Zrt., a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója a Greenworking Közösségi Iroda; a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója pedig a Cudy Future Kft.

Az Atommagkutató Intézet Tudományos tanácsának javaslata alapján a 2022. évi Szalay Sándor-díjat Timár János kapta; az MTA DAB Pro Cooperatione Díját Roman Ger a katowicei Sziléziai Egyetem professzor emeritusa vehette át.

Az MTA DAB a „Tudomány támogatásáért” Éremmel idén Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét tüntették ki. A városvezető elmondta: Debrecen múltját, jelenét és jövőjét is a tudományra, a tudományos teljesítményre és eredményekre, a város oktatási potenciáljára építi.

Papp László polgármester a „Tudomány támogatásáért” Érmet vehette át
Forrás: Kiss Annamarie

Hálás vagyok, hogy a város jövőjét, a város stratégiáját közösen tervezhetjük. Elképzelhetetlennek tartom azt, hogy Debrecen jövőjéről az egyetem, az Atommagkutató Intézet tudományos potenciálja, a helyi tudományos élet teljesítménye nélkül gondolkodjunk. Ezt az elköteleződést képviselve tekintünk a jövőbe, jó és szoros együttműködésekre törekedve – szólt Papp László.

Az elismeréssel Barta Jánost, a Debreceni Egyetem emeritus professzorát is kitüntették.

Az MTA DAB a „Tehetséggondozásért” Érmet idén először adták át. Az elismerést az MTA DAB Elnöksége olyan középiskolás tanárok részére alapította, akik legalább 10 éven át eredményesen irányították a tanulóik tudományos világba való bevezetését és sikeresen felkészítették tanítványaikat az országos szintű tanulmányi versenyekre, úgy, hogy ott a fiatalok kiemelkedő eredményeket érhettek el. Az első „Tehetséggondozásért” Éremmel Muzsnay Zoltánné Murai Enikő, valamint Uherkovich Zoltán munkáját ismerte el. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában