Adventi csillagok

2022.11.08. 16:05

Az Orion éjszakája lesz Hajdúböszörmény téli főterén

A távcsöves bemutatón megcsodálják a decemberi égbolton a Jupitert, a Mars bolygót és az M45-öt (Pleiadok-Fiastyúkot) is.

A távcsöves bemutató érdeklődőinek hasonlóan gyönyörű felfedezésekben lehet részük a december 17-i estén

Forrás: Hajdúsági Csillagászat / Pinczés Sándor

A Hajdúsági Csillagászat nevű Facebook-csoport bejelentette, hogy Pinczés Sándor tagtársuk ötlete nyomán december 17-én (szombaton) rendezik meg Hajdúböszörményben az Orion éjszakáját. A távcsöves bemutatón megcsodálják a téli égbolt leglátványosabb csillagképét, az Oriont, magyarul a Vadász csillagképet. A csillagkép egyik látványossága az Orion-köd, ami binokulárral elmosódott foltként jelenik meg. Az Orion nagyon sok úgynevezett mély-ég objektumot tartalmaz; a Lófej-köd és az Orion-köd a laikusok körében is ismert. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott távcsöves bemutatót csak derült, felhő mentes időben rendezik meg, akkor azonban megnézik a Jupitert, a Mars bolygót és az M45-öt (Pleiadok-Fiastyúkot) is. További részletek és érdekességek idelátogatva ismerhetők meg.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában