Kulturális téma a közgyűlés előtt

2022.10.26. 13:33

Újabb három évre szerződne Debrecen a Szent Efrém Férfikarral

Az együttes ingyenes fellépéseket és iskolai előadásokat is vállalna.

Forrás: Napló-archív

Új közszolgáltatási szerződést kötne az önkormányzat a Szent Efrém Közhasznú Alapítvánnyal; erről is szavaznak a debreceni képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Az önkormányzat 2020. január 1-jétől 2022. december 31-ig szóló közszolgáltatási szerződést kötött a Szent Efrém Közhasznú Alapítvánnyal mint a Szent Efrém Férfikart működtető előadó-művészeti szervezettel, mely tevékenységének jellege szerint énekkar. 

Az Orientale Lumen – Kelet Világossága című koncertsorozatuknak két debreceni helyszíne is volt, a Görögkatolikus Metropólia, valamint a Szent Anna-székesegyház. A kórus több alkalommal ifjúsági koncertet és énekórát tartott. Közreműködtek továbbá az augusztus 20-i ünnepségen a Dósa nádor téren, valamint ünnepi műsort adtak a Kölcsey Központban. 

A Szent Efrém Férfikarral megvalósult együttműködés sikerességét támasztja alá az, hogy az alapítványt az emberi erőforrások minisztere 2022. január 1-jével kiemelt előadó-művészeti szervezetté minősítette.

Az alapítvány – kiemelt minősítésére tekintettel – központi költségvetési támogatásra jogosult ettől az évtől, melyet az önkormányzaton keresztül folyósítanak számára, ezért az állami támogatás felhasználásáról köteles elszámolni az önkormányzat felé. Ezen kívül az alapítvány éves szakmai beszámolót készít az önkormányzat részére a teljesítést követő év május 31-ig, melyben beszámol a közszolgáltatási szerződésben szabályozott mutatószámok, vállalások, kötelezettségek teljesítéséről. 

Tekintettel arra, hogy az alapítvánnyal kötött hatályos szerződés 2022. december 31-én lejár, az együttműködés folytatása, valamint az alapítvány kiemelt előadó-művészeti szervezetté minősítésének megtartása érdekében szükséges új szerződés kötése, mégpedig 2023. január 1. és 2025. december 31. között. 

A közszolgáltatási szerződésben az alapítvány többek között vállalja, hogy a férfikar évente maximum 4 alkalommal térítés (azaz fellépti díj) nélkül fellép az önkormányzat felkérésére, melynek helyszíne elsősorban Debrecen, továbbá évente 5-10 interaktív iskolai ifjúsági előadást ad valamely helyi oktatási intézményben, valamint megrendezi az Orientale Lumen – Kelet Világossága koncertsorozat 3 koncertjét Debrecenben.

Az énekegyüttesről 

Az előterjesztés szerint Magyarország legnépszerűbb énekegyüttesét 2002-ben alapította a Liszt Ferenc–díjas, érdemes művész Bubnó Tamás. A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott, és ezzel a repertoárral ért el sikereket hazájában és külföldön egyaránt. A magyar férfikari hagyománnyal már a kezdetekkor elkezdett foglalkozni az együttes, Boksay János férfikari liturgiája révén. 

Innen pedig egyenes út vezetett Liszt Ferenc ismeretlen, de végtelenül gazdag férfikari műveihez, majd pedig Bartók Béla férfikórusra írt darabjaihoz.

A bizánci rítusú zenei hagyomány mellett az együttes repertoárjának második fontos pillére a nagy, magyar mesterek férfikari munkássága lett. Manapság elmondható, hogy nem múlik el Szent Efrém-koncert modern és kortárs zenei kompozíciók előadása nélkül.

Az együttes rendszeresen koncertezik Magyarországon és világszerte. Saját sorozatot rendeznek Orientale Lumen – Kelet Világossága címen, ahol világhírű szólisták és együttesek vendégeskednek. Tizenhárom lemezük jelent meg. Az együttes tagjai sokoldalú énekesek, akik átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek a Szent Efrém Férfikar számára. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában