Várják a mókamestereket

2022.10.21. 09:51

Tizedik alkalommal rendez vőfélytalálkozót Földes

Forrás: Péter Imre

Az október 28-29-én tartják a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozót, mely az emberi élet talán legszebb eseményébe, a házasságkötés és a lakodalmak világába vezeti el a Földesre látogatót. Tizedik alkalommal, több mint száz furfangos, jó kedélyű, tréfás, alkalmi rigmusfaragó mókamester mutatja be tudását a leánykéréstől a csigacsinálón át a hívogatásig, a lakodalmi étkek felszolgálásától a menyasszonytáncig.

A nagyközségi önkormányzat, a Közösségi Ház, a Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület, a helyi civil szervezetek és a találkozó támogatói a Karácsony Sándor Közösségi Házban méltó környezetet biztosítanak a magyarság lakodalmi szokásainak bemutatására. A pandémia miatt évekig szünetelő találkozó pénteken 14 órától kezdődő kétnapos program kavalkádjában szerepel csigacsináló és a „csigavíg” taposás, ötödik alkalommal rendezik meg a vőfélyek fórumát, ahol szó lesz a hagyományok átmentéséről. A Kárpát-medencéből érkező lakodalmi elöljárók megvitatják a vőfélymesterség átalakuló szerepét.

A régi lakodalmak hangulatában

A sokszínű programokban többek között néprajzi előadás, a hagyományos lakodalmi kellékek és sütemények vásárja, bivaly tinó sütés, kemence avatás a Kállay Tájháznál, kézművesek és lakodalmi bandák bemutatkozása is szerepel. A nagyteremben egymást váltják a zenekarok és táncegyüttesek, a művészeti csoportok, régi és mai lakodalmak varázsos hangulatát idézve fel. A történelmi Magyarország közel száz magyar településéről érkező vőfélyek, gazdák, lakodalmi előjárók élményeiket, táncaikat, alakoskodó lakodalmas szokásaikat is bemutatják. 
Péter Imre

                        

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában