Kényszerintézkedés

2022.10.06. 14:00

Takarékosság: Biharkeresztesről Újfaluba viszik át a diákokat

A változás a fűtési időszakra vonatkozik.

A Berettyóújfalui SZC Bocskai István Szakképző Iskola és Kollégium főépülete

Forrás: BISZI / Juhász Valéria-archív

Berettyóújfaluba kell átjárniuk a biharkeresztesi középiskolában tanuló diákoknak a fűtési időszakban, azaz október 17-től április 15-ig – áll abban a levélben, amelyet egy szülő osztott meg az egyik biharkeresztesi Facebook-csoportban.

Mint az a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum (BSZC) vezetősége, azaz Pelyhéné Bartha Irén főigazgató és Papp Gábor kancellár, továbbá Nagy Lajos, a BSZC Bocskai István Szakképző Iskola és Kollégium megbízott igazgatója által jegyzett levélből kiderül, összefüggésben a központi költségvetés földgázbeszerzésével kapcsolatos további költségtakarékossági intézkedéseivel, a biharkeresztesi iskola diákjai a berettyóújfalui Eötvös József szakképzőben tanulnak a fűtési időszakban. A diákokat a biharkeresztesi iskola elől különjáratú autóbusszal viszik és hozzák úgy, hogy a jármű a két iskola között nem áll meg, igazodva a tanítás rendjéhez.

Nem végleges bezárás

A Cívishír a témára meglehetősen nagy rálátással bíró forrástól megtudta, hogy nem végleges iskolabezárásról van szó, hanem a fűtési szezon alatti költségmegtakarítás, tehát gazdaságossági indokok miatt helyezik át az oktatást október 17. és április 15. közötti időre Biharkeresztesről Berettyóújfaluba.

– Van egy központi kormányrendelet, amely szerint 25 százalék gázmegtakarítást kell elérni. A képzőközpont vezetése több lehetőséget megvizsgált, és arra jutott, hogy a centrum legnagyobb gázfogasztó intézményéből a tanítást egy másik helyszínre teszi át – indokolta a döntést az informátorunk, aki elmondta azt is, hogy a biharkeresztesi középiskola fűtési rendszere nem szakaszolható, nem lehet szinteket, épületrészeket leválasztani.

A szakképzési centrum egy bérelt, 78 személyes emeletes busszal szállítja a 70 diákot és tanárt, mégpedig úgy, hogy a biharkeresztesi iskola elől indulnak az első órában, majd a tanítás után oda viszik vissza őket. Vannak olyan keresztesi tanulók, akik közelebb laknak Berettyóújfaluhoz (például Váncsodon, Mezőpeterden), nekik buszbérletet vásárol a szakképző centrum. Az Eötvös-iskolában a felső szintet kapták meg a biharkeresztesiek, ott csak ők lesznek.

Helyben nincs megfelelő

A szakképzési centrum vezetése az oktatás helyszínének megváltoztatásáról előzetesen Dani Bélával, Biharkeresztes polgármesterével egyeztetett – erősítette meg információnkat a városvezető.

– Több alkalommal telefonon és személyesen is beszéltünk, bejártuk a lehetséges oktatási helyszíneket főigazgató asszonnyal és kancellár úrral, de Biharkeresztesen nem találtunk olyan épületet, amely, ha ideiglenesen is, de méltó helyszíne lehetett volna a jelenlegi, modern oktatási körülményeket és feltételeket biztosító középiskolánknak. A megbeszéléseinken egyértelműen kiderült, hogy a szakképzési centrum vezetésének nem az volt a célja, hogy átvigye az oktatást Berettyóújfaluba, a tárgyalópartnereim Biharkeresztesen szerettek volna találni megfelelő helyszínt. De ilyen nincs. Sajnos. Vegyük csak azt például, hogy a 70 diáknak egyetlen vécét kellett volna használnia, továbbá az épületeink állaga sem felel meg a modern oktatás követelményeinek – indokolta.

CH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában