Videóval

2022.10.07. 10:12

Milyen „gyanús” víz folyhatott a tócóskerti fürdőszobai csapokból? Utánajártunk!

Általánosságban előforduló vas-mangános jelenlétre gyanakodtak a szakemberek – tudatta a Debreceni Vízmű Zrt.

Forrás: olvasói fotók

Az elmúlt napokban megszaporodott azon bejegyzések száma a Debrecenben Hallottam Facebook-csoportjában, melyek szerint a Tócóskertben és annak környékén a csapból sötétbarna, csaknem fekete víz folyik.

Utánajártunk, mi lehet az elszíneződés oka, s a Debreceni Vízmű Zrt. készségesen segített megfejteni a rejtélyt.

Vas- és mangántartalom

Barna Jenő, a cég szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy két, István út alatti lakó valóban betelefonált az ügyeletünkre, azonban fekete vízről nem volt szó. – A tea színéhez hasonló elszíneződést jeleztek, így általánosságban előforduló vas-mangános jelenlétre gyanakodtak a szakemberek. Ugyanakkor a laborosok technológiai oldalról átnézték a korábbi eredményeket, és sem a telepi kimenőkben, sem a Tócóskertben található DMJV Margit Téri Tagintézményben vagy ahhoz közeli mintavételi helyeinken nem volt határértéket meghaladó vas- és mangántartalom, ami esetlegesen okozhatná a jelenséget – mutatott rá.

Forrás: olvasói fotó

Meglehet az ok

Barna Jenő hangsúlyozta, hogy a vízhálózati üzemvezetőség a Tócóskertben és a Tócóvölgyben hibaelhárítást vagy egyéb karbantartást, mérőcserét nem végzett. – Az üzemvezető személyesen beszélt telefonon az elszíneződést jelző, István úti fogyasztókkal, akik mindketten a melegvíz-oldalon tapasztalták a sárgás-barnás zavaros vizet. A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szakemberei karbantartást a hőközpontokban jelenleg nem végeznek, így belső hálózati javítás történhetett valamelyik lakásban, s ez érintheti a melegvíz-oldalt, emiatt lehetett színeződött a víz – tudatta a szóvivő.

Forrás: olvasói fotó

Kérés

Mindemellett a szóvivő tolmácsolta a munkatársak kérését is. Arra kérik az olvasókat, hogyha a jövőben hasonló panaszra okot adó jelenségeket tapasztalnak, akkor forduljanak bizalommal a szakembereikhez, mielőtt a közösségi fórumokon fölösleges indulatokat gerjesztenének.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában