Vöröset vagy fehéret?

2022.09.27. 15:54

Tizenkilenc biobor kapott aranyérmet Debrecenben, itt a legkiválóbb nedűk listája!

A legjobbak nemzetközi versenyen mérettethetik meg magukat.

Forrás: Kiss Annamarie

Kihirdették a XVI. Országos Bio Borverseny győzteseit kedden. A kóstolással egybekötött sajtótájékoztatón a fehér, a vörös és a desszert borkategória legjobbjainak névsorára derült fény. Összesen 19 bort díjazott a nemzetközi zsűri.

Népszerűsítik őket

Fazekas Lajos, a rendezvény főtámogatójául szolgáló Aquaticum Debrecen Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, elkötelezett hívei a kulturált, magyar borok fogyasztásának és népszerűsítésének. – Az a szőlőművelési, borkészítési filozófia, melyet a verseny résztvevői képviselnek, rendkívül tiszteletreméltó – fejtette ki.

Lefler Péter, a Biokontroll Hungária Nonfprofit Kft. borászati ellenőre a versenyt és annak eredményhirdetését igazi ünnepnek nevezte. – Minden ilyen rendezvény, találkozó jó esemény arra, hogy mélyítsük a borászok lehetőségeit a bemutatkozásra. A bioborok népszerűsítése, azok ünneplése ugyanis rendkívül fontos – hangsúlyozta.

Forrás: Kiss Annamarie

Nagyszerű munka

Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia tagja, a verseny főszervezője elmondta, Magyarország legnagyobb kiterjedésű bio területe a Hortobágy, ahol csaknem negyven éve abszolút biotermelés zajlik. Úgy gondolták anno tehát, erre alapozva megpróbálják a bioborokat Debrecenbe csábítani. – 2014 óta ez az egyetlen, tisztán biobor-megmérettetés az országban – emelte ki. A főszervező elmondta, a résztvevő 15 borászat nagyjából a jelenlegi magyar biogazdálkodás, a bioborkészítés csúcsát képviseli Magyarországon. És hiába voltak szigorúbbak a pontozások a hagyományos készítésű borokhoz képest, a beküldött 53 borból 19 aranyérmet szerzett. 

Ha dicsérni kell valakit Magyarországon, akkor azok a résztvevő borászatok, döbbenetes színvonalat képviselnek

– mondta Kovács Pál.

Mint kiderült, a bírák 3 országból érkeztek, két bizottság külön-külön tesztelte a sorokat, és az általuk javasolt borok kerültek be egy hármas elődöntőbe. A döntősök közül pedig csúcsborokat, ún. championokat választottak, melyek – az elmúlt évekhez hasonlóan – részt vehetnek a világ legnagyobb bioborversenyén, a 2023-as németországi Mundus Vini Biofach-on.

Forrás: Kiss Annamarie

A 2022. évi Országos Bio Borverseny végeredménye alapján fehér borok kategóriában a Gyukli Pince (Balatonfüred) 2021-es évjáratú Solaris nevű itala lett a csúcsbor, vörös borok közül pedig a Horváth Borászat (Sopron) 2017-es évjáratú Soproni Cabernet Franc-ja. A Magyar Bor Akadémia különdíját a Szászi Birtok (Hegymagas) 2021-es évjáratú Rókaluki Olaszrizlingje nyerte. A desszert borok kategóriában a Gyukli Pince 2020-as Solaris desszertje szerzett egyedül aranyérmet. 

PSZ


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában