Van még teendő

2022.09.20. 17:51

Rejtett hibák derültek ki a debreceni Immánuel felújítása során

A kivitelezési-bontási munkák közben vált láthatóvá az is, hogy a vezetékeken a nem megfelelően kialakított toldások miatt szivárgások tapasztalhatók több helyen.

A válaszfalak alapozás nélkül készültek, emiatt vízszintesen megrepedtek, megrogytak balesetveszélyessé váltak. A teljes bontásuk szükséges, és helyettük megfelelő vasalt aljzatra gipszkarton válaszfalakat kell építeni

Forrás: Illusztráció, MW-archív

Pótmunkák szükségessége miatt drágult a Debrecen–Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthon és Iskola kivitelezési munkáinak elvégzése – áll a szeptember 15-i Közbeszerzési Értesítőben.

A beruházás a meglévő épület felújítására irányul; a víz-és csatornahálózat cseréje, fűtéskorszerűsítés, az erős- és gyengeáramú hálózat cseréje, a villámvédelmi rendszer felújítása, az informatikai hálózat felújítása, a tűzjelző rendszer és gépészeti automatika megvalósítása a feladat. Ezek mellett burkolat és aljzat bontása és helyreállítása, új burkolat kialakítása, álmennyezet készítése, festési munkák elvégzése, kültéri munkálatok is zajlanak mintegy 1300 négyzetméteren.

A kivitelezést egy debreceni cég végzi, mellyel április 14-én kötöttek szerződést, amit szeptember 2-án módosítottak: az eredeti 247 millió 495 ezer forintos értéket 260 millió 19 ezer forintra emelték.

Többéves szivárgás nyomai

A módosítás indoklásaként az aljzatbetoncsere kapcsán kifejtik: a tervezési szakaszt megelőzően az intézményben csőtörés történt (2021. február), ezt követően a hibaelhárításkor elvégezték a szennyvízhálózat kamerás vizsgálatát, melynek eredményét a tervezéskor felhasználták, továbbá – annak érdekében, hogy a működő intézményt ne kelljen teljes mértékben lezárni a vizsgálatok miatt – két helyen az aljzat és a fal vizsgálatát is, feltárással. A felvételek megmutatták, hogy a szennyvíz útja akadálytalan, és a tervezéskor vett minta sem mutatott problémákat.

A kivitelezési-bontási munkák közben vált láthatóvá, hogy a vezetékeken a nem megfelelően kialakított toldások miatt szivárgások tapasztalhatók több helyen. Ez többéves szivárgás nyomait mutatta, és emiatt a talaj jelentős mértékben kimosódott több helyen, több helyiséget érintően.

A szivárgás az aljzat korrózióját és az ott lévő falazat vizesedését is okozta. Ezek a hibák a vezeték nyomvonalának feltáráskor derültek ki. Több helyiségben és folyosón az aljzatbetont teljes egészében fel kellett verni, és a tervezett rétegrend szerint a burkolatot kialakítani (a kapcsolódó szakmunkákkal együtt).

A szennyvízhálózat hibája miatt a vezetékek környezetében a falazat folyamatosan nedvesedett, amit a 1,5 méter magas parafaburkolat eltakart (meglévő állapotban). A tervezést megelőző előzetes feltáráskor ez a hiba nem volt észlelhető, a probléma csak bizonyos területeken jelentkezett a bontási munkálatok alatt. Olyan műszaki megoldás kell, amely a fal kiszáradását és szellőzését biztosítja, és a feltárt állapotot megszünteti.

Acélrendszerű kerékvető is készül

Így az eredetileg tervezett, úgynevezett olajlábazat (a falazat olaj alapú festékkel történő lefestése, amely a fal szellőzését nem teszi lehetővé) helyett a fenntarthatósági, az üzemeltetési és a karbantartási szempontokat figyelembe véve dekorpaneles burkolatot szükséges kialakítani, egységes rendszerben kiépítve a folyosókon és a közlekedőkön. Ennek a burkolatnak a tisztíthatósága kedvezőbb az olajlábazatnál. Az új burkolat alacsonyabb magasságban készül, mint az olajlábazat, így kevesebb felületet jelent.

Továbbá, az eredetileg tervezett olajlábazat elmaradása miatt (és az új dekorpaneles burkolat megvédése érdekében) a folyosókon és a közlekedőkben a falburkolat védése céljából a súlyosan, halmozottan fogyatékkel élő gyermekek, fiatalok kerekes székes mozgásából/mozgatásából adódó burkolatsérülés elkerülése végett acél rendszerű kerékvető készül az épület folyosóin.

A korábbi kialakításokkal bizonyos helyiségekben a falazott válaszfalakat egyszerűen „ráültették” az aljzatbetonra, aminek a szilárdsága és vastagsága sem felelt meg a műszaki előírásoknak ahhoz, hogy falazott válaszfalat lehessen rá készíteni. Ez a tervezési fázisban szabad szemmel nem volt látható. Az épületgépészeti bontási munkák végzésekor derült ki, hogy a válaszfalak alapozás nélkül készültek el, és emiatt a válaszfalak vízszintesen megrepedtek, megrogytak, balesetveszélyessé váltak. Emiatt teljes bontásuk szükséges, és helyettük megfelelő vasalt aljzatra gipszkarton válaszfalakat kell építeni.

Az eltérő padlószintek kezelése szintén drágítja a beruházást. Mint írják, négy helyiségben a beépített szekrények szakszerű bontása után derült ki, hogy azokat korábban nem a meglévő padlószintre építették, a helyük nem pótolható a meglévő padlóburkolattal azonos laminált parkettával, mivel tört volt a beépítés vonala, és a meglévő padlószint magasabb, mint amin a szekrények ültek. Ennek következtében szükséges ezen helyiségekben a burkolat teljes cseréje. 

Ugyanakkor szükségessé vált a belső nyílászárók felújítása is. Bár ez nem szerepelt sem az eredeti terveken, sem a műszaki tervdokumentációban, megtartásukkal, de a felületük megújításával (csiszolás, felületkezelés, zománcfestés) az intézmény higiéniai szintje jelentősen javul, továbbá a megújult felületek takarítása könnyebbé, hatékonyabbá válik.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában