Napi egy tál melegétel

2022.09.06. 14:30

Mintegy nyolcezren élnek a népkonyha-szolgáltatás lehetőségeivel Debrecenben

Most szükség van arra, hogy odafigyeljünk a sérülékeny rétegre.

Forrás: Molnár Péter

Egyre népszerűbb, és a háború okozta nehézségek miatt most többeknek aktuálissá is válik a népkonyha-szolgáltatás. A Cívis Szociális Étkezési Központ által már hatodik éve működtetett ingyenes ellátási forma lényege, hogy minden magyarországi lakcímmel rendelkező, tizennyolcadik életévét betöltött lakos számára – igény szerint, ahol a szolgáltatás elérhető – biztosítsanak minden nap egy tál melegételt. Jelenleg 44 osztóhely működik Debrecen közigazgatási területén és mintegy nyolcezer lakos él ezzel a lehetőséggel.  

A központ két éve kötött együttműködési megállapodást Debrecen önkormányzatával, melynek értelmében a város igyekszik újabb osztópontok kialakítását elősegíteni ingatlanok biztosításával, szükségszerű felújításával.

Forrás: Molnár Péter

– Gondoskodó önkormányzatként minden olyan lehetőséget meg kell ragadnunk, ami kormányzati forrásból is kiegészítheti az helyi támogatási rendszerünket. Ilyen többek között a népkonyha szolgáltatás is – mondta Széles Diána kedden Bánkon, ahol egy régi orvosi rendelőből alakítottak ki osztópontot és közösségi házat korábban. A város alpolgármestere kiemelte: a népkonyha adta lehetőség kiegészíti a helyi szociális ellátási rendszert, mely által még nagyobb eséllyel segíthetik az idősek, egyedül élők vagy hátrányos helyzetű családok mindennapjait, illetve visszajutásukat a munkaerőpiacra.

– Szeretnénk, ha ez a lehetőség minél többekhez eljutna, hiszen a háború okozta gazdasági válság, elszabadult energiaárak miatt sokan kerülhetnek nehezebb élethelyzetbe és számukra is nagy segítség lehet, ha napi egy alkalommal, díjmentesen juthatnak melegételhez – tette hozzá.

Forrás: Molnár Péter

Nagy Zsolt, a Cívis Szociális Étkezési Központ menedzser igazgatója a sajtóeseményen elmondta: az országban egyedülálló az, hogy a népkonyha-szolgáltatás olyan mértékben tud működni, hogy szinte minden lakosnak gyalogosan is kényelmesen elérhető a legközelebbi osztópont.  

– Célunk, hogy év végéig ötven osztóhelyünk legyen Debrecenben és külső városrészein. Többek ezek közül már engedélyezés alatt vannak, mint például Nagycserén. A végső cél lényegében, hogy ez a szolgáltatás egyszer kivezetődjön, szükségtelenné váljon. Most viszont szükség van arra, hogy odafigyeljünk a sérülékeny rétegre – mutatott rá Nagy Zsolt.

Bekecs Sándor 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában