Város a városban

2022.09.01. 11:41

Járja körbe kívül-belül a vadonatúj debreceni innovációs központot! – Fotókkal

Az egyetemi campus területén épült Debreceni Innovációs Központ az egyetem inkubátorházaként fiatal kutatók és startupcégek számára biztosít hátteret, ahol az elméleti kutatástól a prototípusgyártásig készülnek projektek.

Forrás: BORD Építész Stúdió

A Debreceni Egyetem Vezér utcai innovációs központjáról, azon belül is a funkciók és az ahhoz kapcsolódó formák hátteréről adott bővebb tájékoztatást portálunkhoz eljuttatott közleményében az épületet tervező BORD Építész Stúdió.

A stúdió rámutatott: az épület kialakításának minden tekintetben a kutatás sikerét kell szolgálnia, struktúrája arra törekszik, hogy kielégítse a csendes egyéni kutatómunka, az információmegosztás és az együtt gondolkodás iránti igényt.

Forrás: BORD Építész Stúdió

„Az építészeti koncepciót egy megbízható és teherbíró »polcrendszer« gondolata inspirálta, amely képes rendet teremteni az információs és technológiai társadalom hálózatában. A tudás megosztásának csomópontja, amely a legkülönbözőbb emberek és cégek számára biztosít találkozási lehetőséget kutatásaik során. A komplex és időben is változó használati igényekre egy hangsúlyozottan egyszerű, rugalmas koncepcióval válaszoltunk” – szögezték le.

Forrás: BORD Építész Stúdió

A téglalap formájú háromszintes épületet hossztengelyével párhuzamosan két mesterséges domb követi. Ezzel a tájépítészeti megoldással a napraforgómező mellett található épület egyszerre került védett és kiemelt helyzetbe. Emellett a domb rejtette terekben kerékpártároló és a gépészet kapott helyet. A programban meghatározott három fő funkció: a gyártás, a közösségi élet a kutatás helyszínei külön szinteken rétegződnek egymás fölé. A megérkezés egy hídon keresztül az első emeletre, a középső szintre történik.

Az épület funkcionális felépítése egy kisvároséhoz hasonlatos. A középső szint működik „főtérként”, itt találhatók a közösségi funkciók: az étkező-, pihenő-, tárgyaló- és coworking területek. Ez a találkozópont, vagyis ez az információcsere helyszíne, amely központi szerepet kap az épületben.

Forrás: BORD Építész Stúdió

Kialakítása súlypontok nélküli, légies. A szintet minden oldala mentén terasz és üvegfalak veszik körül. Az épület hálózatszerű alaprajzi szerkesztésének köszönhetően bármely raszter szabadon formálható. Így a vertikális közlekedést is szintenként különböző helyekre pozicionálták, mely megkerülhetetlenné teszi a „főtéren” való áthaladást.

Forrás: BORD Építész Stúdió

A kutatói irodák a középső szint felett helyezkednek el. Ezt a szintet is terasz és üvegfalak övezik. A teraszfödém külső éle mentén található, fentről és lentről függőleges síkban mozgatható háromszögletű árnyékoló ponyvák adják a homlokzat játékos megjelenését. A gyártásra tervezett terek az érkezési szint alatt, a földszinten találhatók. Az üzemként működő szintet praktikusan egy szervizút övezi. A gyártástechnológiai követelményeknek megfelelően ezen szint vasbeton és acél szerkezetei adják a szilárd alapot a felső két emelet acél oszlopokon nyugvó fa födémei számára. A fa mint megújuló építőanyag használata mind építészeti, mind környezetvédelmi szempontból tudatos választás volt a közlemény szerint:

az új épület az egyetemváros lakóinak figyelmét is fel kívánja hívni a környezetért felelős gondolkodásra.

A központban elhelyezett installációk és belső akusztikai felületek szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékból készült elemek.

Forrás: BORD Építész Stúdió

Az épületben levegő-víz hőszivattyú és hővisszanyerős szellőzés biztosítja a belső komfortot. A hőszivattyúk elektromos energiával való ellátására a tetőn elhelyezett napelemek szolgálnak. Mindezek révén egy mérnöki szemléletű, flexibilis és innovatív koncepció jött létre, amely egyszerre képes a funkciót és a gazdaságosságot szolgálni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában