Párthírek

2022.09.06. 14:17

Hiányolják a szakértői vizsgálatokat és a lakossági egyeztetést is

Céljuk egyebek mellett az is, hogy a helyiek is kifejthessék a véleményüket a beruházásról.

A CATL debreceni akkumulátorgyárának létesítésével kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót kedden Debrecenben két politikai szervezet képviselői.

Forrás: Molnár Péter

A következő hetekben szórólapokat juttat el a debreceniekhez, valamint aláírást gyűjt a belvárosban a CATL beruházása kapcsán a DK debreceni képviselőcsoportja – tudatta kedden Varga Zoltán országgyűlési képviselő a párt székházában. A politikus először kormánykritikát fogalmazott meg, majd az akkumulátorgyár telephelyének hétfőn aláírt szerződése miatt lemondásra szólította fel Papp László polgármestert. A DK nehezményezi, hogy a megállapodás a lakosság megkérdezése és előzetes szakértői vizsgálatok nélkül jött létre, emellett a politikus felhívta a figyelmet az akkumulátorgyár vízfelhasználási igényére, valamint környezetszennyező hatására. Varga Zoltán szerint ez a beruházás a Civaqua-program megvalósulására is negatív hatással lesz majd.

Népszavazást kezdeményezve

Válságból válságba sodródó gazdasági rendszert igyekeztek eladni az embereknek videóanimációkba csomagolva – így értékelte Murguly Mátyás a CATL akkumulátorgyárral kötött szerződés hétfői bejelentését, aláírási ceremóniáját. 

Forrás: Kiss Annamarie

Az LMP helyi politikusa kedden a Fórum előtti tájékoztatóján reagált az eseményre. Mint mondta, a folyamatos, korlátok nélküli növekedés következménye az olajszennyezés, környezeti katasztrófák sorozata, klímaválság, népegészségügyi problémák megszaporodása, zsúfoltság, gazdasági vízfejűség és a vidék elnéptelenedése. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hazai környezetvédelmi szabályok kellően szigorúak-e egy ilyen gyártelepítés során. A politikus ennek mentén népszavazást kezdeményez, a kérdések szövegezés alatt állnak. Azt reméli, így a lakosság véleménye is láthatóvá válik.

A debreceni Fidesz–KDNP frakció a DK 2022. szeptember 6-i sajtótájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban egyebek mellett így fogalmaz: „Varga Zoltán a DK országgyűlési képviselője minden, a beruházással kapcsolatos rémhírterjesztése a debreceniekben történő félelemkeltést és a saját politikai haszonszerzését hivatott szolgálni.”

A közlemény így folytatódik: a CATL által minden idők legnagyobb magyarországi beruházása érkezik Debrecenbe, melynek révén városunk a többi gazdasági beruházással együtt az elektromobilitás központjává válik. A beruházás helyszínéül szolgáló Déli Gazdasági Övezet távol a lakóterületektől 2001-óta gazdasági övezetnek van kijelölve, 2003-tól pedig a szabályozási tervben is iparterületként szerepel, mely kimondottan nagyvállalatok fogadására előkészített terület.

A debreceni fiatalok számára városunk kiemelkedő életminőséget biztosít. Folyamatosan javítjuk városunk elérhetőségét, úthálózatát, egyedülálló nemzetközi szinten is versenyképes oktatást biztosítunk, és minden képzési program végén a gazdaságfejlesztés eredményeként magas hozzáadott értékű munkahelyeket, biztos megélhetést! A debreceniekkel közös erőfeszítésünk, hogy mindezt átláthatóan, fenntartható módon a debreceniek érdekeit szolgálva tegyük, hiszen együtt vagyunk Debrecen! – zárul a Fidesz–KDNP reagálása.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában