Éberen a partszakaszon

2022.09.27. 11:30

A tiszacsegei Rockyval a szárazföldön sem érdemes packázni

A vízirendész páros megjelenése is elrettentő erővel bír.

Németh Tamás rendőr főtörzsőrmester és Rocky, a németjuhász rendőrkutya

Forrás: Molnár Péter

Igazán különleges járőrpáros felügyeli a Tiszát és vízpartját Egyek és Tiszakeszi között: Németh Tamás rendőr főtörzsőrmester és Rocky, a németjuhász rendőrkutya február elseje óta lát el vízrendészeti feladatotokat.

– Tíz évvel ezelőtt ismerkedtem meg Tiszafüreden Szabó Attila vízirendésszel, akivel jó barátságot kötöttünk, és többek között sokat mesélt a munkájáról is, amit érdekesnek tartottam. 2013-ban jelentkeztem a miskolci rendészeti szakközépiskolába, amelyet sikeresen el is végeztem – idézte fel a kezdeteket a főtörzsőrmester. A sikeres vizsgákat követően a Füzesabony Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Alosztályon járőr beosztásba nevezték ki, majd 2017-ben járőrvezető lett. A vízirendész hivatással közelebbről Poroszlón ismerkedett meg, amikor 2018-tól kezdődően – még akkor szárazföldi rendőrként – több közös szolgálatot is ellátott a vízirendészet ottani körzeti megbízottjával, Csajbók Ferenccel. – A vízirendészet egy speciális terület, vonzott a technikájuk, a hajók látványa. Szerencsére 2021 őszén érkezett jelzés, hogy Tiszacsegén felszabadul egy körzeti megbízotti hely, amelyet sikeresen pályáztam meg – írta le útját röviden.

Forrás: Molnár Péter

KRESZ mellett Hajózási Szabályzat is

A szőke folyó hazai szakaszán 30 kilométerenként megtalálhatók a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai. Németh Tamás „felségterülete” Egyektől a tiszakeszi kompkikötőig tart.  

– Idézőjelesen mi vagyunk a vizek és a gátak urai. Nekünk nem csak a KRESZ-t, de a Hajózási Szabályzatot is be kell tartatnunk. Itt is előfordulhat például ittas vezetés szabálysértés vagy bűncselekmény, de el is vehetjük a hajós képesítést, ha a szabályszegő olyan vízijárművet vezet, aminek ez feltétele – avatott be. A legtöbb esetben a kötelező felszerelések hiányoznak a vízi járművekből, de sűrűn ellenőriznek gátjárási engedély nélkül közlekedőket is. Ritkábbak az ittas vezetések és az indokolatlan hullámkeltések esetei.  

Szigorú képzést kapnak a rendőrkutyák

– Még Füzesabonyban láttam el szolgálatot, ahol a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technika Osztály bűnügyi kutyavezetője, Kovács Tamás rendőr zászlós megtudta, hogy érdeklődnék e szakma iránt. A közbenjárásával hoztuk el Rockyt egy nyugdíjas kutyásrendőrtől. Akkor már majdnem 2 éves volt. Kis összeszokás után mentem el vele képzésre Dunakeszire – mesélte el, hogyan került hozzá négylábú társa.

Mint kifejtette, a kutyák számára többféle tanfolyam is elérhető: kábítószer-kereső, robbanószer-kereső, hullakereső, személykereső vagy általános járőrkutya képzések. Utóbbiak kiképzését azonban megelőzi egy úgynevezett vásári teszt, ahol a leendő rendőrkutyán azt vizsgálják meg, hogy mennyire bizonytalan különböző helyzetekben, például mélységben, magasságban, vagy akkor, amikor lőnek mellette. Ennek sikeressége után van még egy orvosi vizsgálat, és ha azon is minden rendben, kezdődhet a képzés.

– A tanfolyamon fokozatosan, egyre bonyolultabb feladatokat kellett elvégeznünk. Először csak sétáltunk szájkosárral, pórázzal, majd fegyelmezési gyakorlatok, fogáskészségek elsajátítása következett. A bonyolultabbak közé tartozott a több a személlyel szembeni intézkedés, a csoportos garázda személyek felszámolása, épületátkutatás vagy a munkám biztosítása ruházat átvizsgálása során – sorolta a főtörzsőrmester. A legnehezebb része az, hogy a kutya parancsszóra engedje el, akit megfog.

Németh Tamás elmondta azt is, hogy az új feladatkör ellátásának elején új volt Rockynak a hajóval végzett feladatkör ellátása, de rövid időn belül meg tudta szokni. Érdekességként megosztotta továbbá vele kapcsolatban, hogy vízmentésre nem kapott kiképzést, azonban úszni nagyon szeret.

– A gyerekekre nem kapnak a rendőrkutyák külön felkészítést. Mindig jelzem az ott-tartózkodóknak, hogy ne úgy közeledjenek a kutya felé, hogy azt támadásnak vegye. Ha olyan terepen vagyunk, akkor pedig fent van a szájkosár, aminek a használatát jogszabály is meghatározza – mutatott rá. A munka mellett kutyás bemutatókat is tartanak, amely fegyelmező és őrző-védő bemutatóból áll, valamint balesetvédelmi oktatásból és rövid hajózásból a résztvevőkkel.

Megjelenésük is elrettentő erővel hat

– Kutyás rendőrként egyedül is tudok vele járőrözni. Már maga a megjelenésünk elrettentő hatással bír, de nagy előnyöm van vele például az orvhorgászok felkutatásakor is. Volt egy eset, amikor fatolvajokat értünk tetten. Az erdő szélén letett kerékpárról arra következtettem, hogy egy ember ténykedik beljebb, viszont bent kiderült, hogy hárman vannak. A kutya látványától viszont rögtön együttműködővé váltak – idézett fel egy esetet. A rendőrkutyák 9 éves korukig lehetnek szolgálatban, ami évenkénti állatorvosi vizsgálatot és jóváhagyást követően hosszabbítható.

Forrás: Molnár Péter

A mentőmellény életet menthet

Németh Tamás kérdésünkre elmondta: a nyári időszakban hajózási szabályok megsértéséért körülbelül tíz esetben tett feljelentést, és mintegy huszonöt alkalommal szabott ki helyszíni bírságot. Műszaki probléma miatt is kellett már hajót kivontatniuk, míg egy másik esetben vízi jármű gyulladt ki a Tiszán (ennek körülményeit még vizsgálják).  

– Az utasok kisebb égési sérüléseket szenvedtek, de szerencsére volt náluk mentőmellény, ki tudtak ugrani. Az ilyen esetek kapcsán is hangsúlyozom, hogy nem a vízirendész miatt kell, hogy minden szükséges felszerelés meglegyen – mutatott rá a vízirendész.

Bekecs Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában