Fotókkal

2022.08.17. 17:32

Drónmegoldások és fiatal gazdák is bemutatkoznak az idei expón

A drónok alkalmazása a mezőgazdaságban szinte még újnak számít. A technikai fejlődést szinte alig tudja követni a jogi szabályozás, a drónok használatát szabályozó törvény például az idei évben véglegesedett.

Forrás: Molnár Péter

A Farmer Expón az agrárium számos szegmense képviselteti magát: mezőgazdasági gépek sokasága sorakozott fel; a hazai állatállomány valamennyi különlegessége tekint vissza a karámokból, ketrecekből az érdeklődőkre. A standoknál az egyetem széles oktatási palettájával, mezőgazdasági drónokkal, különböző vetőmagokkal, takarmányokkal, valamint kézműves termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A különböző mezőgazdasági sajtótermékek, informatikai megoldásokat nyújtó szolgáltatások megjelenésével pedig határozottan elmondható: a magyar mezőgazdaság- és élelmiszeripar minden szegmense Debrecenben tölti a következő négy napot.

A drónok alkalmazása a mezőgazdaságban szinte még újnak számít. A technikai fejlődést szinte alig tudja követni a jogi szabályozás, a drónok használatát szabályozó törvény például az idei évben véglegesedett.

– A permetező drónokat nagyon gazdaságosan és hatékonyan lehet használni, mivel kialakításuknak köszönhetően a növény nagyobb felületére eljuthat a védőszer. Egy négynapos példa, hogy lucerna deszikkálásánál a Zöld könyvben előírt dózisnak az 50 százaléka alá tudtunk menni – mutatta be kérésünkre Cs. Kiss István mezőgazdasági drónpilóta. Mint kifejtette, a drón propellerei és fúvókái kialakításának köszönhetően a levél fonákjára is eljut a védőszer. Elmondta azt is, hogy a felderítő drónokkal növényegészségügyi állapotokat mérhetnek fel a gazdák, hőkamerák segítségével az öntözéseknél a talajnedvességet vizsgálhatják meg, valamint digitális térképek készítésére is alkalmasak.

A mezőgazdasági gépek nagykereskedelmével foglalkozó Olajos Ferenctől megtudtuk: a modern traktorok, kombájnok és egyéb gépek jellemzője, hogy velük sokkal precízebben, hatékonyabban végezhetők az egyes munkafolyamatok, mint elődeikkel.

Egy automatikus kormányzású traktorral 15-20 százalékkal nagyobb hatékonysággal lehet dolgozni, mintha kézzel irányítanánk. Hasonló a helyzet a folyékony műtrágyakijuttatási rendszerekkel, melyek feladata, hogy pozicionáltan oda jussanak ki és akkora mennyiségben, ahol a növénynek leginkább erre szüksége van

 – fogalmazott a szakember.

Forrás: Molnár Péter
 

Elkötelezett az új generáció is

A 27 éves Tamás Péter és a 22 éves Tamás Levente szülei 2002 óta foglalkoznak növénytermesztéssel és állattenyésztéssel. A fiúk már fiatalon bekapcsolódtak a családi gazdaságba, amelyben jelenleg tenyészállatokkal foglalkoznak.

– Gyerekkorom óta érdekel a mezőgazdaság, ezért is végeztem el Debrecenben a mezőgazdasági agrármérnök szakot. A megszerzett tudást nagyon jól tudom hasznosítani a gazdaságunkban, ahol a mindennapi munka a gyakorlati tudásomat még jobban el tudja mélyíteni – mondta Péter, aki hozzátette: 

az idei év őket is nagy kihívás elé állította, de mivel az emberek nem nélkülözhetik az étkezést a mindennapokban, ezért ők sem hagyhatják abba a munkát.

 A kiállításon két hasas üszőt mutatnak be.

– Édesapánk álma volt, hogy a limousin fajtával kezdjünk foglalkozni, abból minél magasabb genetikai értéket tudjunk produkálni egy körülbelül 150 egyedet számláló állománnyal. Ennek körülbelül a felénél tartunk most. Célunk a minél jobb tenyészállatok előállítása, mivel a piac megköveteli, hogy a lehető legjobb tenyészállatot kapja a gazda, aki megvásárol egy bikát a gulyájába – tette hozzá Levente. 

Bekecs Sándor 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában