Testületi ülés

2022.07.01. 12:55

Több lesz a fizetős parkoló Hajdúszoboszlón, a balesetek számát traffibox csökkentené

Több mint ötven különféle témát tűzött nyári szünet előtti tanácskozásának napirendjére a hajdúszoboszlói képviselő-testület.

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Ezek közül tizennégy előterjesztés korábbi képviselői interpellációkra, kérdésekre írásban megadott válasz. A hagyományok szerint most, zárt ülésen határoztak arról, kik részesülnek szeptember 2-án, a hajdúk letelepítésének évfordulóján városi kitüntetésekben.

A fürdővárosban működő katasztrófavédelmi őrs is a Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksághoz tartozik. Elsőként a parancsnokság elmúlt évéről szóló beszámolóját tárgyalták meg. Vida László tűzoltósági felügyelő válaszolt a képviselők érdeklődő kérdéseire, melyből kiderült, hogy a helyi tűzoltóság számos esetben vaklárma és téves jelzés, illetve automatikus jelzés miatt vonul helyszínre. Ezeknek a vonulásoknak is megvan az előnye, mert megbizonyosodnak, hogy valóban nincs baj. Mint elhangzott, a város intézményeiben, épületekben, üzemekben sok az automatikus riasztó, melynek beriasztását okozhatja emberi vagy technikai hiba, ami egyelőre nem kiküszöbölhető.  Tavaly az 1189 esetből 489 téves riasztás történt.

A képviselő-testület a továbbiakban elfogadta az Integrált Településfejlesztési Stratégia felülvizsgálatáról készített előterjesztést, amely középtávon kijelöli a fejlesztési célokat és a megvalósítás eszközeit. A stratégia nagymértékben pályázati célokat szolgál.

Az ivóvíz- és szennyvízközmű-szolgáltatást a városban ez év január 1-jétől a Debreceni Vízmű Zrt. látja el a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. felszámolása miatt. Jogszabály szerint egy végleges üzemeltetési szerződés megkötéséről még szeptember előtt döntenie kellett a szoboszlóiaknak. A képviselő-testület amellett foglalt állást, hogy a lehetőségek közül nem az állami tulajdonba adást választják, hanem továbbra is a Debreceni Vízművel szerződnek közműveik üzemeltetésére.

A helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedés témája kapcsán örökzöld problémára megoldást kereső javaslat készült arra, hogy a kapcsolódó autóbuszok várják meg a legfeljebb ötperces késéssel érkező vonatokat. Képviselői javaslatra azzal is egyetértett a testület, hogy a Volánbusz vizsgálja meg a késést is jelző menetrend applikációk használatának lehetőségét.

Július 1-je és szeptember 30-a között több a fizetős parkolók száma Hajdúszoboszlón. A döntés oka, hogy nyáron sok utcában parkolnak a fizetős helyek kikerülésére.

Új gyermekétkeztetési és szociális étkeztetési térítési díjakat is megállapított a helyi önkormányzat vezető testülete. Legutóbb 2020-tól emelték meg az étkeztetési nyersanyagnormák mértékét, ami mostanra nem tartható. Az étkezésekért az intézményekben fizetendő térítési díjak augusztus 1-jétől érvényesek.

A képviselő-testület módosította a városi önkormányzati kitüntetésekről szóló rendeletét, mely alapján megemelték az elismerésekkel járó pénzjutalmak mértékét. Ezt követően egy új közterület elnevezéséről határoztak. A Fekete László utca melletti új telkek utcáját a vörösterror egyik áldozatáról, Körner Béláról nevezték el.

Ingyenesen látogathatják a Bocskai István Múzeumot július elsejétől a helyi lakosok, akiknek így még inkább lehetősége nyílik a gazdag kiállításanyag megismerésére a jövőben. Szintén kultúraerősítő döntés szerint az önkormányzat megvásárolja Galánfi András Kossuth-díjas képzőművésztől a „Napba öltözött” szobrát. Az alkotás a Halasi Fekete Péter tér szoborparkját gazdagítja.

A sürgősségi betegellátásról – ügyeletről – jelenleg, egy modellprogram keretében, az OMSZ gondoskodik a városban. A képviselő-testület egyetértett azzal, hogy október 31-ig ebben a formában működjön a hajdúszoboszlói kistérség központi orvosi ügyelete.

Elkészült a közterületekre idén elkülönített felújítási keret felhasználásának második ütemezése. Ez alapján az első ütemben felosztott 30 millió után most közel 19 millió forintot költenek elsősorban járda-felújításokra.

A képviselő-testület döntött gyalogátkelőhelyek kijelölési tervének elkészíttetéséről is a Kabai útfélen található áruházaknál, továbbá az Ady Endre utcai óvodánál.

Megjelenik Hajdúszoboszlón az első traffibox. A rendőrkapitányság egy ilyen eszközt kapott ingyenesen, mely országos tapasztalatok szerint csökkenti a balesetek számát, mert óvatosabbak a gépkocsivezetők. A traffibox 24 órában fog működni a Dózsa György utcán. A szükséges hely és térfigyelő kamera kialakításához az önkormányzat ötmillió forinttal járul hozzá.

Hivatalosan is két település közötti kapcsolatot létesít Hajdúszoboszló a romániai Révvel. Az együttműködés 2008-ban kezdődött, 2012-ben közös európai uniós projektet valósítottak meg. A helyi önkormányzat egyetértett azzal, hogy szerződéssel is hivatalossá tegyék a testvérkapcsolatot.

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában