Fergeteges forgatag

2022.07.28. 13:36

Öt napig tartó Galiba – jön a gyerekek debreceni fesztiválja

Idén is várja a látogatóit a Galiba Gyermekfesztivál, a Debreceni Virágkarnevál kísérőprogramja.

Forrás: Molnár Péter

Tíz évvel ezelőtt nem titkolt szándékkal az 56 éves tradícióval rendelkező Debreceni Virágkarnevál kistestvéreként hívták életre a Galiba Gyermekfesztivált, ami azóta Kelet-Magyarország egyedülálló, öt napos mulatságává nőtte ki magát. A város vezetősége a kormány családpolitikáját szem előtt tartva fontosnak vélte, hogy Debrecen egyik talán legikonikusabb eseményén is kerüljenek előtérbe a családok, a gyermekek. Továbbá az is szempont volt, hogy a debreceni turizmus ne csak egy napról, augusztus huszadikáról szóljon, hanem már azt megelőzően látogassanak el a régióból a kikapcsolódni vágyók a cívisvárosba. 

Forrás: Molnár Péter

Ebben az évben az ingyenes gyermekfesztivál augusztus 17. és 21. között várja majd a látogatókat, a legkisebbeket, a fiatalokat és a családokat egyaránt – az elképzelés úgy tűnik, elérte a célját.

Megnyit a Sziget-kék

– Fontos turisztikai célkitűzése a városnak, hogy az a négyezer ember, aki a turizmusban dolgozik, működő vállalkozásoknál tudjon munkát vállalni. 

Az elmúlt években a koronavírus-járvány nagyon megtizedelte a turisztikai vállalkozásokat, ezért a városnak célja, hogy minél több embert vonzzon Debrecenbe

– fejtette ki a Galiba Gyermekfesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Széles Diána alpolgármester. A tájékoztatót csütörtökön tartották az ország egyetlen vidámparkjában. Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a programoknak ezúttal is a Zoo Debrecen és a Nagyerdei Vidámpark ad otthont. A tájékoztató hangulatos helyszínen, a több mint hatvan éves dodzsemekkel teli pályán várta a sajtó képviselőit, a versenyautók pedig ülőhelyül szolgáltak a tájékoztató résztvevőinek.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy vasárnap megnyitja kapuit a Sziget-kék. A tematikus park és közösségi tér egészen szeptemberig ingyenes programokkal várja majd a legkisebbeket. A játszóteret a Nagyerdei Kultúrpark Közhasznú Nonprofit Kft. üzemelteti. A cég ügyvezető igazgatója, Nagy Gergely Sándor hangsúlyozta: léptékváltásban van a Kultúrpark, az elmúlt években törekedtek arra, hogy a vidámpark játékgépei megújuljanak. Ennek megvan az eredménye, ha a látogatói számot vesszük alapul, akkor elmondható, hogy lassan megduplázódott az elmúlt nyolc évhez képest. A Galiba Gyermekfesztivállal kapcsolatban kiemelte, hogy nem csak a látogatói létszámot szeretnék növelni minden évben, ugyanolyan fontos a tartalom is. 

Tavaly huszonháromezer vendéget fogadtak az ingyenes programokon, és mint mondta, bízik abban, hogy nem csak a debreceniek élvezik ki ezt a lehetőséget. 

– Azt remélem, hogy a regionális vonzerő országossá, és határon átnyúlóvá válhat – jegyezte meg.

Fókuszban a mesterségek

Idén az önfeledt szórakozás mellett hangsúlyt kapnak a mesterségek, és a szakmák. A fesztivál célja, hogy közelebb hozza a gyermekeket a modern és a hagyományos szakmákhoz. Korponai Tibor, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. programigazgatója emlékeztetett, hogy mindez nem áll messze a Galiba eredeti tematikájától, hiszen annak fókuszában a sok mesterséget kitanult Ludas Matyi állt. Elmondta, hogy igyekeznek a fesztivál célközönségének felső életkorát 16 éves korra kitolni, s éppen ezért a régi hagyományok megtartása mellett nyitnak az új technológiák felé is.

Forrás: Molnár Péter

– A mesterségek kerülnek a fókuszba, de ma egy olyan korszakot élünk, amikor óriási átalakulás, a legnagyobb technológiai forradalom van. 

Figyelünk tehát arra, hogy a hagyományos mesterségek mellett megjelenjenek az új irányok is. Lesz 3D nyomtatás, green box, virtuális valóság és robotika, amivel a gyerekek betekintést nyerhetnek mindabba, hogy mivel fognak foglalkozni majd akkor, amikor felnőnek. De nem lenne gyermekfesztivál hogyha nem lennének kézműves foglalkozások, különféle sportok 

– osztotta meg. A Galiba emellett nem nélkülözi a fesztiválhangulatot idéző zenei produkciókat, de még a gólyalábasokat sem, továbbá a gyerekek ezúttal is találkozhatnak mentősökkel, tűzoltókkal, katonákkal és rendőrökkel is. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában