Mesélő helytörténet

2022.07.07. 11:30

Ma 21 éve adták át a debreceni főteret

A sétálóövezet első ütemének avatásán részt vett Orbán Viktor kormányfő és Kósa Lajos polgármester is.

Forrás: Napló-archív

Az új sétálóterületre a hét eleje óta már gondnok vigyázott, s a falfirkák, gördeszkások és esetleges rongálók megfékezése érdekében folyamatosan felügyelte az övezetet. A Napló korabeli cikkei szerint

a legtöbb gondot már akkor is az eldobált rágógumik okozták, amik beleolvadnak a járdaszintbe, és fekete foltokat hagynak.

Erre reagálva az AKSD vásárolt is egy rágógumi-felszedő berendezést, és azt tervezték, hogy az egész teret impregnáló anyaggal fújják be, ami három éven át akadályozza a szennyeződések lerakódását. 

A Pázmándi Antal szobrászművész által készített Sellő szobor az Aranybika előtti medencében a 2001-es eltávolítása előtt | Forrás: Dr. Nagy Attila-archív

Az ünnepi kórusnak 320 személyt befogadó énekkari tribün készült, a közönségnek pedig 2720 ülőhelyet teremtettek. A téren 2100 széket állítottak fel, s a meghívott vendégek számára 500 nagyon értékes párnázott széket helyeztek el a téren szombaton este (azért csak akkor, hogy az időjárás ne tegyen bennük kárt). A hang- és fénytechnika Budapestről érkezett, míg a nyilvános főpróbát az ünnepség előestéjén tartották.

A belvárosi sétálóövezet első ütemének 2001. július 7-i avatásán részt vett Orbán Viktor kormányfő és az akkori polgármester, Kósa Lajos is. Az esti ünnepségen a miniszterelnök erőt, egészséget, jó szomszédot és gyümölcsöző, értelmes munkát kívánt minden debreceninek. Mint hangsúlyozta,

30 éves álom vált valóra, és nagyszerű dolog, hogy nem kényszerű felvonulásokra, hanem a maguk örömére építettek impozáns teret a helybéliek.

Orbán Viktor szerint a vadonatúj főtér is annak a jele, hogy erős, független, szabad, gyarapodó és művelt ország épül. 

Forrás: Napló-archív

Beszédében a város vezetője rámutatott arra is, hogy addig nem volt olyan hely, ahol magunkénak érezhettük volna a várost, de „most teret nyitottunk, és szépek lettünk”. Gondolatait azzal zárta, hogy „egy egész országot várunk Debrecenbe, mert végre valóban van hova”. 

Az ünnepi műsorsorozat egyébként már kora délelőtt megkezdődött, és az egyik belvárosi cukrászda kedves figyelmességként egy főnixes címerrel díszített, ezerszeletes tortát alkotott az ünneplőknek. A Napló korabeli tudósítása beszámolt arról is, hogy a helyi énekkarok színe-javát magában foglaló, 300 tagú kórus, a Debreceni Filharmonikusok, valamint a neves szólisták Kollár Imre vezényletével igazi kulturális élményt nyújtottak. 

Legvégül tűzijáték is szórakoztatta az ünneplőket. 

Vass Attila 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában