Könnyen átverhetnek

2022.07.22. 07:00

Háromszoros tarifát is kiszámláznak a csaló taxisok

A piaci ár többszörösét is kifizetheti az óvatlan utas, ha egy gátlástalan díjszabással dolgozó szabadúszó taxis mellé ül be.

Forrás: MW-archív

A debreceni City Taxi ügyvezető igazgatója számolt be a Haonnak a nagyon is valós helyzetről. – Az utóbbi időkben nagyon elharapózott Debrecenben ez a jelenség. A probléma valójában az, hogy a díjszabás szabadáras, így a magántaxisok egy vidéki utast, turistát vagy akár ittasabb személyt olyan áron szállítanak, amilyet nem szégyellnek – mondta portálunknak Bun József.

A taxitársaság vezetője szerint az a legbiztosabb, ha telefonon vagy mobilalkalmazáson keresztül rendelünk fuvart magunknak, szerencsésen elcsípett taxi esetén pedig érdemes a diszpécserszolgálaton keresztül a sorszám alapján ellenőrizni, szerepel-e az autó az adatbázisban. Megosztotta, jelenleg a városban három szabadúszó taxis van, akik az utasok megtévesztése céljából felteszik autójukra az társaságukéhoz megtévesztésig hasonló matricát.

– Ezáltal az utasok jóhiszeműen azt gondolják, hogy a társaságunk autójába ülnek be, és csak a célállomáson, a végleges viteldíj kifizetésekor szembesülnek az átveréssel – mondta.

Bun József elmondta, nem kifejezetten a feltűnő hasonlósággal van problémájuk, hanem azzal, hogy ezek a szabadúszó taxisok durván átverik az utasokat az ő nevükben. Jellemzően 3-4-szeres viteldíjat is kiszámláznak, a várakozási időt pedig ezer forintos percenkénti összegben számlázzák, ami finoman szólva is vérlázító.

Az ügyvezető úgy látja, sosem volt annyi szabadáras taxi, mint manapság. Kiemelt egy mindennapos problémát: az éjszakai órákban forgalmas pont a belvárosi bevásárlóközpontnál, a Csapó és a Burgundia utcák kereszteződésnél lévő droszt, ahol gyakran a Hunyadi utca kereszteződéséig állnak sorban a magántaxisok, kiszorítva a taxitársaságok autóit. A közeli szórakozóhelyekről hazafelé tartó, illuminált állapotú utasok jóhiszeműen beülnek a járművekbe, és csak a lakásuk előtt szembesülnek a végösszeggel.

Hozzátette, természetesen nem minden szabadúszó taxis rosszindulatú, sokan tisztességesek közülük. Azonban minden esetben érdemes előre egyeztetni a tarifát. Amennyiben 700 forintos kilométerenkénti ajánlatot kapunk, fogjunk gyanút, hiszen ez jócskán a piaci ár fölötti összeg. 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában