Mennyi az annyi?

2022.07.12. 07:00

A közkonyhák kosarát is sújtja az élelmiszerárak növekedése

Emelkednek a menzaárak szeptembertől, de van ahol még nem tudni, mennyivel.

Forrás: MW-archív

Fotó: Lang Róbert

Ahogyan bármelyikünk rácsodálkozik a kifizetett összegre a három vagy ötfős család vasárnapi ebédjéhez való bevásárláskor, úgy azoknak is újra kell kalkulálni a térítési díjakat, akik több ezer gyermek betevőjéről gondoskodnak naponta. Az infláció és a háború okozta élelmiszerár-drágulás miatt szükségessé vált a közétkeztetés díjait emelni. A Debreceni Önkormányzat a június 23-i közgyűlésen szavazta meg ennek mértékét: az alapanyagnormák 20 százalékkal (saját konyha esetén 10-13), a térítési összegek 13 százalékkal nőnek az új tanévben a különböző intézménytípusoknál.
Ez azt jelenti, hogy egy bölcsődés napi négyszeri étkezésének bruttó térítési díja az eddigi 10.170 forintról 11.220 forintra emelkedik augusztustól; az óvodában három adag étellel számolva 11.550 forint helyett 13.090 forint lesz az ár; az általános iskolákban szintén háromszor biztosítanak ennivalót, ami 14.190 forintról 16.060 forintra változik; ahogyan a középiskolákban is háromszori étkezésre van lehetőség, itt 25.410-ről 28.820 forintra nő az összeg; a kollégisták öt alkalommal ülhetnek asztalhoz, amiért a korábbi 25.410 forinttal szemben 32.890 forintot kell majd fizetni – közölte kérdésünkre az önkormányzat.

Másfél milliárd az önkormányzat kiadása

A szülők számos kedvezménnyel élhetnek, így a teljes összegért keveseknek kell a zsebükbe nyúlni. Árengedményt kapnak többek között a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők; az egy főre jutó jövedelmük alapján erre jogosultak; azok, akik legalább három kiskorúról gondoskodnak; illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok. Jelenleg a városban ingyenesen étkező gyermekek száma mintegy 6700 fő, az 50 százalékos kedvezményben részesülőké pedig csaknem 2500 fő. Az érintettek e-mailen keresztül kapnak értesítést a változásról, a Debreceni Intézményműködtető Központ és némelyik intézmény a saját honlapján ad tájékoztatást.

Mint azt az önkormányzattól megtudtuk, egy tanévben megközelítőleg 14 ezer gyermek étkezik a debreceni köznevelési-közoktatási intézményekben, nagyrészt a Hungast Vital Kft.-re hárul az ellátási feladat. Az élelmezésük a 2022/2023-as tanévben várhatóan mintegy 3,9 milliárd forint kiadással jár majd a városnak. A bevételi oldalon a szülők által fizetett térítési díj (összességében 0,97 milliárd forint), illetve az állami támogatás (1,58 milliárd forint) szerepel. A kettő közötti különbség (1,35 milliárd forint) az önkormányzat költségvetését terheli.

Hajdúnánáson még nem döntöttek

Érdeklődtünk egy megyénkbeli 17 ezer fős településen is. Hajdúnánáson, egy önkormányzati tulajdonú társaság, a Hajdúnánási Gyermek- és Közétkeztetési Nonprofit Kft. látja el a közétkeztetési feladatokat. Összesen csaknem 1300 gyermek étkeztetéséért felelnek, amelyből 500-an ingyen jutnak ellátáshoz. Az önkormányzat közölte, az összes étkeztetési célú költségük évi 267 millió forint, amelynek 20 százalékát fedezik a beszedett térítési díjak. Egyelőre nem döntöttek a  köznevelési intézmények étkezési díjainak emeléséről. Amennyiben a Képviselő Testület mégis így határoz, a szülőket az említett cég honlapján, a pénztárnál személyesen, és e-mailben, valamint az oktatási intézményeken keresztül informálják.

Tetétlenen biztosan emelnek

Az 1500 lakost számláló Tetétlenen nem döntöttek még az emelés mértékéről, ám abban biztosak, hogy a szeptemberi ár magasabb lesz, mint eddig. Az ételért itt is, önkormányzati fenntartású  intézmény, a Szivárvány Idősek Otthona felel. Borbélyné Fülöp Hajnalka polgármester válaszaiból kiderül, a bölcsődébe járó 12 és a 43 óvodás gyermek mindegyike térítésmentesen kapott ételt. Az általános iskola menzáján 72 diákot fogadtak naponta, mindőjük részesült valamilyen mértékű kedvezményben. 

HaBe

Több növelésre lett volna igény

A közétkeztető cégeket képviselő Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége harminc százalékos áremelést javasolt egy június eleji közleményben, míg az önkormányzatok nyilvánvalóan kevesebb növekedést igyekeztek elérni. Debrecenben legutóbb 2020-ban emelték a térítési díjakat, azóta – 2021. január és 2022. május között – az élelmiszerek árát érintő infláció összesített mértéke 21,7 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában