Egzotikus országokból is jöttek vendégek

2022.07.18. 17:02

A hetedik ikszét tapossa a nyári egyetem legidősebb diákja

Két év kényszerű kihagyás után július 18. és augusztus 12. között ismét jelenléti formában rendezi meg hagyományos kurzusát a Debreceni Nyári Egyetem.

Forrás: Czinege Melinda

A rendezvényre 35 országból 108 résztvevő érkezett, akiket a tanórákon kívül nyelvi fejlesztők, társalgást gyakorló, valamint sport- és kulturális programok is várják. A diákok közül a legfiatalabb 15, a legidősebb pedig 75 éves. Az idei nyelvtanfolyam a kilencvenötödik, a résztvevők nemzetisége pedig nagyon különböző. Csökkent a korábbi években nagy számú németek és amerikaiak aránya.

A legtöbben Lengyelországból és Szlovéniából érkeztek, de vannak hallgatók Szudánból, Ecuadorból, Chiléből vagy Tunéziából is.

– Nem tudom, ki várta jobban, a diákok vagy mi, mindenesetre nagyon örülünk, hogy újra személyesen találkozhatunk. Örömmel és büszkeséggel tölt el az a tény, hogy a Debreceni Nyári Egyetem több mint kilenc évtizede szolgálja a magyar nyelvet és kultúrát, ezzel pedig olyan küldetést teljesít, amely jelentős mértékben hozzájárul a népek közötti barátsághoz és egymás jobb megértéséhez – fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Szaffkó Péter, a nyári egyetem igazgatója. Hozzátette: – Az elmúlt 95 év alatt volt háború és béke, forradalom és konszolidáció, sőt még rendszerváltás is, de a tanulási vágyat semmi sem tudja megfojtani. Tudni és ismerni egymás kultúráját azért hasznos, mert minél többet ismerünk a világból, annál természetesebb lesz számunkra a sokszínűség, vagy a távoli és mélyről fakadó hasonlóság. A kultúrák találkozása mindig különleges alkalom, és hiszünk abban, hogy a kurzusok is ilyen különleges élménnyel bírnak majd minden résztvevő számára.

A világ nem arra kíváncsi, mit vettünk át más népektől, hanem arra, hogy mivel járultunk hozzá az egyetemes kultúrához

– idézte az egyetem egykori professzorát Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese, aki rámutatott arra, hogy ebben a gondolatban gyökerezik a nyári egyetem missziója. Mint elmondta, az egyetem nemzetközi nyitottsága nem új keletű, hiszen több mint 100 évre tekint vissza. Európában jelentős számú nyári egyetem működik, de Magyarországon a debreceni a legrégebbi és a legnagyobb hagyománnyal bíró. – Tartalmas, komoly programot közvetít, hiszen itt a minőségi szempontok az elsődlegesek – összegzett a rektorhelyettes.

Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere jó pár éven át tartott kurzusokat a nyári egyetemen. 

A legkülönbözőbb kultúrákból eltérő korú és motivációjú emberek érkeznek ide. Ebben a négy hétben olyan érdeklődő közösség gyűlik össze, akik nemcsak a magyar nyelvvel ismerkedhetnek meg, hanem a várossal is. Számunkra ez egy kulcsfontosságú lehetőség arra, hogy meg tudjuk mutatni Debrecen sokszínűségét

– hangsúlyozta.

Forrás: Czinege Melinda

Csontos Pál, a Debreceni Egyetem BTK Konfucius Intézet igazgatója tanárként vesz részt a nyári egyetem munkájában, emellett a két szervezet nemrégiben együttműködési megállapodást is aláírt. – Ennek keretében vállaltuk, hogy az ide érkező kínai vállalkozások számára koordinációs bevezetést tartunk a magyar életről, nyelvről és a kulturális különbségeken alapuló területekről – fűzte hozzá.

Negyvenheten önköltségesek, harmincnégy fő a Tempus Közhasznú Alapítvány ösztöndíjával érkezett, huszonheten pedig egyéb támogatással. A Bölcsészettudományi Kar is kiveszi a részét a nyári egyetem munkájából, hiszen ezer szállal kötődik hozzá.

Az ide érkező hallgatók olyan élményekre vágynak, amelyet támogatnunk kell. Ők viszik az egyetem, a város és a magyar kultúra hírét szerte a világba. Akik megtanulják nyelvünket, egy egészen új szellemi univerzumba nyernek bebocsájtást

– hangzottak Csatár Péter, a Debreceni Egyetem BTK dékánhelyettesének szavai. Aki a nyelvfejlesztésre koncentrál, az fonetikaórán gyakorolhatja a kiejtést, szókincsfejlesztés órán bővítheti a szókincsét, a beszédgyakorlat során pedig adott témákról társalogva javíthatja beszédkészségét. Emellett lesz alkalom, amikor népdalokat lehet énekelni, magyar slágerekkel ismerkedni, beszélgetni a magyar irodalomról, az egykori és jelenlegi híres magyarokról, vagy akár Debrecen kultúrájáról. A klasszikus városnézés mellett lesz éjszakai is, de templomtúrán is részt vehetnek az érdeklődő diákok. Aki egy kis sportolásra vágyik, az elbiciklizhet a zeleméri templomromhoz, vagy akár Pallagra. A hétvégi kirándulásokon Hajdúszoboszló és Zsáka nevezetességeivel ismerkedhetnek meg. Keddenként az évek óta hagyományos folklórest keretében fedezhetik fel egy-egy régió ételeit, viseletét, dalait és táncait.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában